A tálibok felfüggesztették a tárgyalást az afgán kormánnyal

A kormányellenes tálibok felfüggesztették a fogolycsere ügyében zajló tárgyalásokat az afgán kormánnyal kedden, mert nem úgy halad a folyamat, ahogy szeretnék – írta Szuhail Sahín, a felkelők katari politikai irodájának szóvivője a Twitteren.

Sahín leszögezte: a tálibok nem vesznek részt az értelmetlen technikai egyeztetéseken, míg a rabok elengedését különféle ürügyekkel halogatják. A lázadók 18 év után a múlt héten találkoztak először szemtől szemben az afgán kormány képviselőivel a fogolycsere megbeszélése érdekében.

Az Egyesült Államok február végén megállapodott a tálibokkal az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő kivonásáról biztonsági garanciákért cserébe. Azóta nem sikerült lendületet adni a tárgyalásoknak Kabul és a szélsőséges lázadók között. A tálibok feltételül szabták az általuk kijelölt rabok elengedését, de az afgán kormány vonakodik eleget tenni követeléseiknek.

Kabuli kormányzati tisztségviselők elmondták, hogy a tálibok magas rangú parancsnokaik szabadon engedését követelik, akik véres támadásokban vettek részt az elmúlt években. Az afgán kormány a múlt héten 100 betegeskedő, 50 év feletti tálib rab elengedésébe egyezett bele. A felkelők cserében az afgán biztonsági erők 20 tagjának szabadságát ígérték. A felek összesen hatezer fogoly kicserélését tervezik.

Dzsavíd Fajszál, a kabuli nemzetbiztonsági tanács szóvivője arra kérte a tálibokat, hogy ne torpedózzák meg a tárgyalási folyamatot kifogásaikkal. Hangoztatta, hogy a megbeszélések felfüggesztése az erőszak fokozódásához vezethet, ami hátráltathatja az amerikai csapatok kivonását.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑