2019. 04. 18.

A tálibok heccelik az afgán kormányt

A kormányellenes tálibok heccelik az afgán kormányt amiatt, hogy szerintük túlméretezett, 250 fős delegációt akar küldeni az afganisztáni rendezésnek szentelt katari találkozóra.

„A kabuli lista összeállítóinak fel kell fogniuk, hogy ez egy konferencia, amelyet egy öböl menti állam szervez, és nem lakodalom egy kabuli szállodában, fogadás vagy bankett” – mondta Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője. Azzal vádolta a kormányt, hogy a hosszú listával veszélybe sodorja a békefolyamatot. Szerinte Katar nem is fogad ilyen népes küldöttséget.

Kabul kedden tette közzé a péntektől vasárnapig tartó második Afganisztán-konferenciára küldendő delegációjának a listáját. A 250 fős névsorban ismert politikusok, egykori hadurak, a civil társadalom képviselői és kormányilletékesek vannak. Sah Husszein Murtazavi elnöki szóvivő azt mondta, hogy teljesen elfogadott ekkora küldöttség egy ilyen rendezvényen.

Hamid Karzai volt afgán elnök szerint Katar már beleegyezett abba, hogy Kabul kétszáz fős delegációt küldjön.

Az első afgánközi konferenciát februárban tartották Moszkvában, de a kormány képviselői nem vettek részt rajta, Kabult a legfelsőbb béketanács képviselte. A katari lesz az első olyan találkozó, amelyen a kormány tagjai is ott lesznek, miután a tálibok burkoltan beleegyeztek a részvételükbe.

Aszadulla Zairi, az afgán legfőbb béketanács szóvivője azt mondta, hogy a katari konferenciát egy ottani székhelyű kutatóintézet szervezi. Nevét nem említette, és csak annyit mondott, hogy katari tulajdonban lévő intézményről van szó.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek kitartóan küzdenek az Afganisztánban állomásozó a nemzetközi erők és a kabuli kormányerők ellen, és az ország jelentős részét tartják ellenőrzésük vagy befolyásuk alatt. Az iszlamista tálibok az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan kabuli vezetés megalakítását követelik, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

A tálibok az Egyesült Államokkal tárgyalnak az afganisztáni rendezésről, és az afgán kormányt nem fogadják el tárgyalópartnernek, mert az amerikaiak bábjának tekintik.

MTI

 

,
Back to Top ↑