Cadmus fordítás Cadmus

A tálibok jó kapcsolatokat akarnak fenntartani Japánnal, és elismerik a sajtószabadságot

2021. 08. 25.

A tálibok jó kapcsolatokat akarnak fenntartani Japánnal, és azt remélik, hogy Tokió hamarosan újranyitja bezárt kabuli nagykövetségét – közölte a Kyodo hírügynökséggel Szuhail Sahin, a tálibok szóvivője, aki újonnan megerősítette, hogy a hatalomra került mozgalom lehetővé teszi a nőknek az oktatást, a lányoknak a tanulást, és elismeri a sajtószabadságot.

A Dohában székelő szóvivő a WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson keresztül írásban válaszolt kedden a Kyodo által feltett kérdésekre.

Sahin szerint a tálibok nagyra értékelik a japán nem kormányzati szervezetek afganisztáni tevékenységét. Szavatolni fogják az országban lévő japánok, a nagykövetségen és civil szervetekben tevékenykedők életének és vagyonának biztonságát, és nem fogják bántalmazni azokat sem, akik együttműködtek az Egyesült Államokkal. A nők folytathatják szerinte a tanítást az iskolákban, ahol a lányok is tanulhatnak.

A nőknek hasonló jogaik lesznek, mint más országokban, feltéve, ha viselnek hidzsábot (hajat takaró fátylat). A szóvivő közölte azt is, hogy a mozgalom elismeri a sajtószabadságot, és a külföldi média számára lehetővé teszi, hogy tudósítson Kabulból vagy bárhonnan az országból.

A japán nagykövetséget a tálibok kabuli bevonulásának napján zárták be, a személyzetet két nappal később evakuálták Dubajba.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni államfő elmenekült az országból. A tálibok két nappal később közölték, hogy büntetlenséget biztosítanak minden állami tisztviselőnek, és felszólították őket, hogy térjenek vissza munkahelyükre. Bátorították a nőket, hogy csatlakozzanak az új kormányhoz. A tálibok közölték, hogy békés kapcsolatok fenntartására törekszenek más országokkal, tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám törvények keretében.

A tálibok ígéretei ellenére sokan tartanak attól, hogy hatalomra kerülésükkel visszatérnek az 1996 és 2001 közötti hatalmuk idején életben volt szigorú iszlám törvénykezéshez (saría). Akkor egyebek mellett megtiltották a nők munkavállalását, a bűncselekményeket pedig gyakorta kivégzéssel vagy végtaglevágással büntették.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑