Cadmus fordítás Cadmus

A tálibok kezére kerülhet az afganisztáni Hilmend tartomány székhelye

 A radikális iszlamista tálibok kezére kerülhet a dél-afganisztáni Hilmend tartomány székhelye, Laskargáh.

A helyi tisztségviselők és lakosok hétfőn arról számoltak be, hogy az utóbbi napok heves összecsapásai nyomán a szélsőségesek a város tíz rendőrségi körzetéből már legalább nyolcat elfoglaltak. Hétfő reggel óta ismét súlyos harcok dúlnak a belvárosban.

A kormányerők kezén már csak néhány létesítmény maradt, így a kormányzói palota, a városi börtön, a rendőrfőkapitányság és egy katonai támaszpont – közölte Abdul Ahundszada, a tartományi tanács egyik tagja.

Hozzátette, hogy a civilek nagyon szenvednek a harcok miatt, és holmijukkal egyik városrészből a másikba menekülnek.  Mint mondta, a városban minden zárva tart, csak a pékségek vannak nyitva.

Amennyiben a mintegy kétszázezres lakosságú várost a tálibok elfoglalnák, úgy ez lenne az első tartományi székhely 2016 óta, amely uralmuk alá kerül. Kunduz 2016-ben került rövid időre a szélsőségesek kezére.

Laskargáh eleste egyben vereséget jelentene az Egyesült Államok számára is, amely augusztus végén hivatalosan is befejezi katonai misszióját a dél-ázsiai országban. Az amerikai hadsereg egyelőre légicsapásokkal támogatja a szorongatott afgán kormányerőket.

Az amerikai légierő a bevetésekhez Afganisztánon kívüli repülőtereket használ, mert a csapatkivonás lényegében már lezárult.

Hilmend a legnagyobb területű afgán tartomány, jelentőségét emellett az adja, hogy Pakisztán mellett öt másik afgán tartománnyal határos.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑