Cadmus fordítás Cadmus

A tálibok kiengedik az országból az ott rekedt amerikaiakat

2021. 09. 10.

A tálib hatóságok beleegyeztek abba az amerikai kormány nyomására, hogy kiengedik Afganisztánból az ott rekedt amerikaiakat – közölte csütörtökön egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő.

Kétszáz amerikai és más, külföldi állampolgárságú civilről van szó, akit csütörtökön a kabuli repülőtérről fognak elszállítani bérelt repülőjáratokkal, de a nyilatkozó arról nem szólt, hogy a napok óta Mazari-Sarif városban veszteglők-e az illetők. Az utóbbiak bérelt gépeit eddig nem engedték felszállni a tálibok.

Az ország vezetését augusztusban erőszakkal átvevő iszlamistákat Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja vette rá arra, hogy engedjék el a kétszáz embert – mondta a tisztségviselő.

Az Egyesült Államok afganisztáni háborúját lezáró amerikai evakuáció során majdnem minden katona, diplomata és civil elhagyta Kabult augusztus végéig, akkori becslések szerint már csak 150-200 civil maradt az országban. Egyelőre nem derült ki hírügynökségi anyagokból, hogy ők azok, akik távozhatnak most, és hogy kik a további külföldiek.

Felszállt az első utasszállító gép a kabuli repülőtérről az amerikai katonák kivonása után

Felszállt a kabuli repülőtérről csütörtökön az amerikai katonák kivonása utáni első utasszállító gép, fedélzetén kétszáz kimenekített külföldivel, közöttük amerikaiakkal – jelentették a helyszínről az AFP francia hírügynökség tudósítói..

A Kabulból Dohába tartó repülőgép az első ilyen járat az amerikaiak által szervezett óriási légihíd óta, amelynek keretében több mint 120 ezer embert sikerült evakuálni a tálibok váratlan augusztusi hatalomátvétele után.
A repülőtéri formaságok elvégzése után az utasok katari biztonsági őrök felügyelete alatt a kifutópályán autóbuszba szálltak, amely a Qatar Airways katari légitársaság gépéhez vitte őket.

Katar és a szövetségese, Törökország több napja dolgozik a kabuli repülőtér infrastruktúrájának helyreállításán, hogy fokozatosan újra megnyithasson a légikikötő. Az augusztus végi kaotikus jelenetekbe torkolló kimenekítések után ez nem egyszerű feladat.

Akkor afgánok ezrei zsúfolódtak össze a repülőtér területén abban a reményben, hogy felkerülnek valamelyik, külföldi országok által bérelt járatra. Több afgán vesztette életét, amikor egy felszálló katonai gépbe kapaszkodva a mélybe zuhantak. Súlyos pusztításokat okozott az az öngyilkos merénylet is, amelyet a repülőtér közelében követtek el, és amelyben 169 afgán állampolgár és 13 amerikai katona halt meg.

Előzőleg csütörtökön egy neve elhallgatását kérő amerikai illetékes közölte az AP amerikai hírügynökséggel: a tálibok beleegyeztek, hogy mintegy kétszáz nyugati állampolgár elhagyja Kabult, és két nagyon magas rangú tálib vezető segített a távozásukban. Egy nevének elhallgatását kérő külföldi diplomata szerint a következő napokban további kétszáz külföldi – közöttük amerikai – állampolgár hagyja el Kabult.

Egyelőre nem tudni, hogy a nemzetközi járatoknak a közeli napokban várható újraindítása mennyiben oldja meg a tálibok uralma elől menekülni próbáló afgánok tízezreinek problémáját – jegyezte meg az AP. A tálibok ugyan közölték, hogy mindenki elutazhat, aki érvényes útiokmányokkal rendelkezik, de sokaknak nincs ilyenje.
Mutlak bin Madzsid al-Kahtani katari különmegbízott közölte, hogy a repülőtér radarja ismét működőképes. A hatóságok Pakisztánnal működnek együtt a légtér-ellenőrzés terén.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑