Cadmus fordítás Cadmus

A tálibok küldöttségével egyeztetett a török vezetés

Egyebek mellett a sürgős humanitárius segítségnyújtásról és a terrorizmus elleni harcról egyeztetett csütörtök délután Ankarában az afganisztáni iszlamista tálib ügyvivő kormány egy magas rangú küldöttsége, amelyet Amír Hán Muttaki külügyminiszter vezetett.

A találkozót követően Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter nyilatkozott röviden a sajtónak.Törökország egyelőre nem ismerte el az augusztusban hatalomra került tálib kormányt. Cavusoglu szeptember elején például úgy fogalmazott, hogy Ankarának „nem szabad sietnie az elismeréssel”.

Csütörtöki nyilatkozatában a török tárcavezető rámutatott: a kapcsolattartás ugyanakkor fontos, és a nemzetközi közösség is így jár el.
A török diplomácia vezetője beszédében arról számolt be, hogy bizonyos tanácsokat fogalmaztak meg az ügyvivő tálib kormány számára. Ezek közül elsőként azt emelte ki, hogy az afgán vezetésnek átfogónak kell lennie, a tálibokon kívül más etnikai, valamint vallási csoportokat is magába kell foglalnia.

Cavusoglu egyúttal hangsúlyozta, hogy a nők és lánygyermekek oktatását, valamint foglalkoztatását illetően is észrevételekkel éltek.

A harmadik török javaslatcsomag a kabuli repülőtér biztonságos üzemeltetésére vonatkozó nemzetközi elvárásokat közvetítette. Afganisztán terrorizmus elleni harcát illetően Cavusoglu különösen az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet legutóbbi támadásaira hívta fel a figyelmet. A török miniszter elmondása szerint az afgán fél a humanitárius segélyek, illetve az afganisztáni befektetések folytatása témájában fogalmazott meg kéréseket.

Cavusoglu arról is beszélt, hogy a tálibok a migrációval kapcsolatban hangsúlyozták: teljes mértékben támogatják azokat, akik törökországi tartózkodásuk után hazatérnének. A dél-ázsiai országból kiinduló további migrációs hullámok megakadályozásának lehetőségei is a beszélgetés tárgyát képezték – húzta alá végül a török tárcavezető. A tálib küldöttség később a török katasztrófavédelemnél (AFAD) és a vallási hivatalban (Diyanet) is megbeszéléseket folytatott.

Mandiner, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑