Cadmus

A tálibok nem készülnek részt venni az isztambuli békekonferencián

Az iszlamista tálibok nem állnak készen arra, hogy részt vegyenek az afganisztáni helyzet rendezését célzó, pénteken kezdődő isztambuli békekonferencián – közölte hétfőn a felkelők katari politikai irodájának szóvivője.

Mohamed Naím szóvivő mindazonáltal hozzátette, hogy még folynak az egyeztetések az ügyben, s közleményt fognak kiadni, amint döntés születik. “Még fontolgatjuk, hogy elmegyünk-e Törökországba vagy sem” – tette hozzá.

A szóvivő nem fejtette ki, mi az akadálya annak, hogy képviselőik ott legyenek az amerikai kezdeményezésű konferencián, amelynek célja a kabuli kormány és a tálibok közötti konfliktus megoldása lenne.

Amennyiben megrendezik, ez lesz az afganisztáni helyzet rendezését célzó harmadik konferencia az elmúlt hetekben, a moszkvai és dusanbei forduló után.

Helyi médiajelentések szerint a tervezett napirend részleteiről már tájékoztatták a tálibokat és az afgán kormányt is. Abdulla Abdulla, a kabuli kormány főtárgyalója közölte, hogy a felek vasárnap megkapták a békejavaslat véglegesített vázlatát.

Afganisztánban továbbra is háború dúl, dacára az afgán kormány és az ellene háborút folytató tálibok közötti béketárgyalásoknak.

A tálibokkal 2020 februárjában kötött dohai megállapodásban Donald Trump előző amerikai elnök az amerikai csapatok kivonását helyezte kilátásba idén április végéig. Joe Biden januárban hivatalba lépett új, demokrata elnök kormánya azonban már februárban bejelentette, hogy felülvizsgálja az egyezséget.

Washington nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy egy esetleges csapatkivonást követően a biztonsági helyzet drámaian rosszabbra fordulhat Afganisztánban a tálibok gyors térnyerésével.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑