Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A tálibok őrizetbe vettek két külföldi újságírót és afganisztáni segítőiket

2022. 02. 11.

Az Afganisztánt uraló tálibok őrizetbe vettek Kabulban két külföldi újságírót, akit jelenleg az Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) alkalmaz, valamint több helyi segítőjüket – közölte pénteken a szakosított ENSZ-szervezet.

Az esetről nem sokkal azután számolt be a UNHCR, hogy nyilvánosságra került: Joe Biden amerikai elnök várhatóan rendeletet ad ki az Egyesült Államokban befagyasztott afgán állami vagyon egy részének, 3,5 milliárd dollárnak a felszabadításáról.

Az ENSZ-szervezet hozzátette, hogy “másokkal együttműködésben” minden tőle telhetőt megtesz a helyzet megoldása érdekében, de többet nem árult el az ügyről éppen annak kényes természete miatt.

A tálibok részéről a kormány szóvivője nyilatkozott, ő azt mondta, vizsgálják, mi történt. Az egyik őrizetbe vett külföldi újságíró Andrew North, a BBC brit közszolgálati médium volt tudósítója, aki húsz éve Afganisztánban dolgozik. Felesége, Natalia Antelava a Twitteren kérte, hogy azoknak, akiknek befolyása van a táliboknál, segítsenek elérni férje és a többiek kiszabadulását.

Az újságírók védelmére létrejött CPJ nemzetközi szervezet elítélte az őrizetbe vételt, és követelte az illetők azonnali szabadon bocsátását. A CPJ szerint az őrizetbe vételek kedden történtek. “Az eset szomorú példája annak, hogy a tálib uralom alatt egyre romlik a sajtószabadság Afganisztánban, és egyre több újságírót ér támadás” – írta közleményében Steven Butler, a CPJ ázsiai koordinátora.

A nemzetközi közösség vonakodik hivatalosan elismerni a tálib kormányt – hivatalosan még egyetlen ország sem ismerte el -, mert attól tart, hogy az iszlamisták ugyanolyan kegyetlen és az emberi jogokat sértő uralmat fognak fenntartani, mint amikor először, az 1990-es években voltak hatalmon az országban.

Tárgyalásokat már folytattak velük januárban és most Svájcban. A tavaly augusztusban általuk végrehajtott erőszakos hatalomátvétel után a nemzetközi közösség felfüggesztette Afganisztán támogatását, és befagyasztotta az ország külföldi – főleg amerikai – bankokban lévő vagyonát, mintegy 9,5 milliárd dollárt. Emiatt az ország gazdaságilag katasztrofális állapotba került, a 38 milliós lakosság több mint felét éhínség fenyegeti.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet február eleji információi szerint a sajtószabadság lábbal tiprásának leginkább az afgán újságírók az áldozatai. Tavaly augusztus óta több mint ötvenet vett őrizetbe vagy tartóztatott le a tálib rendőrség, illetve a hírszerzés. Durva fogva tartásuk néhány órányi időtartamtól egy hétig is eltarthat az RSF szerint.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑