2020. 02. 12.

A tálibok ultimátumban követeltek választ Washingtontól a támadásaik csökkentéséről tett javaslatukra

Az afganisztáni tálibok ultimátumban követeltek választ az Egyesült Államoktól arra a javaslatukra, amelynek értelmében egy hétnapos időszakra csökkentenék a harci cselekményeket Afganisztánban, azzal fenyegetve az amerikai felet, hogy máskülönben felhagynak a tárgyalásokkal – közölte szerdán két tálib tisztviselő.

A felajánlott egyezség időtartama azért ilyen rövid, mert nem akarják elkötelezni magukat egy hivatalos tűzszünet mellett, amíg a végső egyezség többi elemét a felek nem rendezték.

A kormányellenes, szélsőséges tálibok korábban azt hangoztatták, hogy egy tűzszünet a csatatéren korlátozná eddig elért eredményeiket, ha az Egyesült Államok vagy a kabuli kormányerők megtagadnák ígéreteiket.

A lázadók bejelentése néhány órával azután jelent meg, hogy Washington kedd este arról számolt be, figyelemre méltó előrelépés történt az afganisztáni tálibokkal folytatott tárgyalásokon. A jelzett előrelépésről Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon tájékoztatta Asraf Gáni afgán államfőt.

A neve elhallgatását kérő két tálib tisztségviselő szerint az ultimátumot az az Abdul Gáni Baradar molla jegyezte, aki a hét elején megbeszélést folytatott Zalmay Khalizaddal, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottjával és a katari külügyminiszterrel, Muhammad bin Abdul Rahman Ál Szánival.

Washingtonban egyelőre nem reagáltak az új fejleményre, amelynek látható célja az, hogy a tárgyalásokat a tálibok követelésére összpontosítsa.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑