Cadmus fordítás Cadmus

A tálibok vezetőségi tanácsa három napos tanácskozást tartott Afganisztán déli részében

2021. 09. 01.

A radikális iszlamista tálibok vezetőségi tanácsa három napos tanácskozást tartott a dél-afganisztáni Kandahár tartományban – közölte kedden Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő Twitter-oldalán.

Beszámolója szerint Haibatullah Ahunzada, az iszlamista mozgalom vezetője elnökölt a szombattól hétfőig tartó gyűlésen, amelyen a résztvevők az aktuálpolitikai helyzeten felül biztonsági kérdéseket és társadalmi témákat vitattak meg részleteiben.

Mudzsáhid közölte azt is, fontos konzultációkat tartottak egy új iszlamista kormány létrehozása céljából. Hozzátette, hogy a megbeszélések végeztével Ahunzada átfogó utasításokkal látta el a tálibok vezetőségi testületét.

Egyelőre nem tudni, hogy a tanácskozást pontosan hol tartották. A tálibok augusztus közepén vették át ismét a hatalmat Afganisztánban. Az iszlamisták eddig mérsékeltebbnek és békülékenyebben mutatták magukat, mint amilyenek 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt voltak.

Számos afgán azonban nem bízik abban, hogy kitartanak jelenlegi nyilatkozataik mellett. Már most vannak jelentések jogsértésekről és újságírók elleni túlkapásokról.

A tálibok mindemellett azt ígérték, hogy Afganisztán új kormányába más politikai erőket is bevonnak. Megfigyelők szerint hamarosan bemutathatják a dél-ázsiai ország új vezetését. Egyelőre továbbra sem tudni, hogy a tálibok hogyan akarják kormányozni Afganisztánt.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑