Cadmus fordítás Cadmus

A teljes összeomlás szélén áll a Közel-Kelet hajdani mintaországa

2021. 10. 13.

Csak a hadsereg segítségével, jegybanki kölcsönnel és Irántól kapott olaj segélyszállítmánnyal sikerült elérni, hogy Libanonban újra legyen áramszolgáltatás. Az országban súlyos az élelmiszerhiány, mert a libanoni font összeomlásával alig tudnak árut importálni.

Kaotikus állapotok uralkodnak a Közel-Kelet egykori Svájcának tartott Libanonban, ahol az élelmiszer- és üzemanyaghiány problémák mellett az elektromos áram ellátása sem megoldott.

2018 óta 37 százalékkal zuhant az egy főre eső reál GDP, ilyen nagy mértékű recesszió csak háborús konfliktusok idején szokott előfordulni – írja a Világbank friss elemzése.

Tegnap csak a libanoni jegybank 100 millió dolláros gyorskölcsönével sikerült helyreállítani az elektromos áram szolgáltatást.

Libanon nagy részén, miután a hét végén a hatmilliós országban 24 óráig teljes áramkimaradás volt. A hadsereg is adott kölcsön üzemanyagot a válsághelyzet tompítása érdekében.

Az áramszolgálatatás már az eset előtt is hónapok óta akadozott, naponta csak pár óráig volt biztosított az elektromos áram a – menekültek nélkül – hatmilliós lakosságú országban.

A súlyos devizahiánnyal is küszködő országnak Irán ad átmenetileg olajat Szírián keresztül, illetve tárgyalások zajlanak Egyiptommal, amely gázt szállítana Libanonba.

A teljes írást itt olvasható.

Növekedés.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑