Cadmus fordítás Cadmus

A teremtett világ védelmét sürgette Ferenc Pápa és I. Bartolomaiosz

2017. 09. 01.

Imára szólított fel a teremtett világ védelméért Ferenc pápa és I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka pénteki közös üzenetében, amely szerint a környezet védelmétől függ a világ tartós társadalmi és politikai egyensúlya is.

A katolikus egyházfő és a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka többnyelvű üzenete a teremtett világ védelmének szentelt ima világnapján jelent meg. A környezetvédelmi témájú egyházi dokumentum hangsúlyozza, hogy a teremtett világ az emberiség közös örökségének számít. Hozzáteszi, hogy az emberi méltóság és fejlődés szoros szálakkal kötődik a teremtett világ sorsához.

A két egyházi vezető úgy látja azonban, hogy a mai világ erkölcsi romlásba süllyedt, amely a teremtett világ iránti magatartásokban is tükröződik. A mai emberiség megtöri az ökoszisztémák egyensúlyát, kielégíthetetlen vággyal és kapzsisággal akarja manipulálni és ellenőrzése alá vonni bolygónk véges forrásait, hogy korlátlan piaci hasznot húzzon belőlük.

“Mindez elidegenített bennünket a teremtés eredeti tervétől: a természetben nem megosztandó adományt tisztelünk, hanem magántulajdonnak tartjuk. Nem fenntartásán dolgozunk, hanem uraljuk, hogy saját építményeinket tartsa el” – írja Ferenc pápa és I. Bartolomaiosz.

Kiemelik, hogy a felhívás célja a világ érzékelésének, a világgal való kapcsolatunknak a megváltoztatása. Az egyházfő és a pátriárka konkrét javaslata az, hogy a mai emberiség “merész” lépéssel egyszerűbb, és a nagyobb szolidaritás által vezérelt életvitelre térjen át.

Az üzenet a társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális élet felelőseihez fordul, hallják meg a “sérült” bolygó és a világban peremre szorítottak kiáltását, álljanak ki azok mellett, akik globális konszenzust keresnek a környezetvédelemben.

“Meggyőződésünk, hogy nem születhet valódi és tartós megoldás az ökológiai és a klímaváltozás okozta válságra egyeztetett és közösségi válasz, megosztott felelősség nélkül (…), amely a szolidaritást és a szolgálatot tartja elsőrendűnek” – szögezi le az üzenet.

A környezet védelmét megválasztása óta szorgalmazó Ferenc pápa 2015-ben az Áldott légy (Laudato si’) kezdetű enciklikáját is a teremtett világ védelmének szentelte.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑