A török csapatok megkezdték a kivonulást a szíriai Hama tartományból

A török csapatok kedden megkezdték a kivonulást egy kulcsfontosságú megfigyelőpontról a szíriai Hama tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az emigráns szervezet vezetője szerint a török katonák elhagyják megfigyelőpontjukat a hamai vidéken található Morkban.

A bázis egyike a 2018 óta Északnyugat-Szíriában létesített tucatnyi hasonló létesítménynek.

ámi Abdel-Rahmán beszámolt arról is, hogy a tizenkét kulcsfontosságú török megfigyelőállásból nyolc már a szíriai hadsereg által felszabadított térségekben van. Mork szintén a szíriai hadsereg és szövetségesei kezén lévő régióban van.

Abdel-Rahmán szerint a török csapatok kivonása része az Oroszország és Törökország közvetítésével márciusban létrejött tűzszüneti megállapodásnak, amely véget vetett a szíriai hadsereg és az Ankara támogatását élvező helyi iszlamisták harcainak.

A helyi források szerint a török csapatok elhagyják a szintén Hamában található Shir Magharban, illetve az idlíbi Szarakibtól keletre lévő egyik megfigyelőpontjukat is.

Hozzátették, hogy az elkövetkező hetekben a török katonák várhatóan feladják az aleppói vidéken, valamint Idlíb keleti és délkeleti felén lévő támaszpontjaikat is.

Az aktivisták ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a Törökország megerődíti az Idlíb városától délre található bázisait.

A török katonák az iszlamisták milíciák utolsó bástyájának számító, északnyugat-szíriai Idlíb tartomány peremén megfigyelőpontokat létesítettek a szíriai katonák az iszlamista fegyveresektől elválasztó korábbi demarkációs vonal mentén.

A területet nagyrészt az al-Kaidával szövetséges Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, valamint más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, úgynevezett szélsőséges csoportok tartják ellenőrzésük alatt.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑