Cadmus fordítás Cadmus

A török és a görög külügyminiszter először találkozott a tengerjogi vita fellángolása óta

Mevlüt Cavusoglu török és Nikosz Déndiasz görög külügyminiszter csütörtökön találkozott először azóta, hogy a két NATO-tagország között az utóbbi hónapokban ismét fellángolt a tengerjogi vita a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók miatt – jelentette a TRT Haber török állami hírtelevízió, ismertetve, hogy a török és a görög politikus Pozsonyban, a Globsec nemzetközi biztonságpolitikai fórum keretében tartott megbeszélést.

A szűkszavú beszámoló szerint Cavusoglu és Déndiasz kétoldalú és regionális ügyekről, köztük a Földközi-tenger keleti medencéje és a Ciprus körül kialakult nézeteltéréseket illetően egyeztetett.
Törökország és Görögország már régóta vitában áll a tengeri határok miatt, de a Ciprus körüli tengerfenéken felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. Mindkét fél magának követeli a jogot ahhoz, hogy energiaforrások után kutasson és próbafúrásokat végezzen a térség ugyanazon részén.
Ankara 2018 őszétől kezdve indította útnak kutató- és fúróhajóit a vitatott területekre, amit Görögország mellett Ciprus is szuverenitása megsértésének tekintett.
A helyzet valamelyest enyhült, mióta szeptember második felében Ankara és Athén jelezte, hogy hajlandó a tárgyalásos rendezésre.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár múlt csütörtökön Brüsszelben a görög és a török katonai képviselők technikai megbeszélése után azt közölte, hogy a két fél között konfliktuskezelési mechanizmus, úgynevezett katonai forródrót jött létre a Földközi-tenger keleti medencéjében esetlegesen bekövetkező viták és összetűzések kockázatának csökkentésére.

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑