Cadmus fordítás Cadmus

A török külügyminisztérium bekérette a kínai nagykövetet az ujgur kisebbség ügyében

Bekérették a kínai nagykövetet kedden a török külügyminisztériumba, miután a képviselet Twitter-oldalán bírálta egy ellenzéki párt vezetőjét és Ankara polgármesterét, amiért szót emeltek Peking ujgur muszlim kisebbséggel szembeni bánásmódja miatt.

Az Anadolu állami hírügynökség szerint Ankara felháborodását fejezte ki Liu Saobin nagykövetnek.

A kínai diplomáciai képviselet oldalán korábban török nyelven megjelent bejegyzésben az állt, hogy Peking határozottan elítéli a Hszincsiang tartomány feletti kínai szuverenitást kétségbe vonó kijelentéseket, és fenntartja a jogot magának arra, hogy válaszoljon ezekre. A bejegyzés név szerint említette Meral Aksenert, az IYI (Jó) párt elnökét, valamint Mansur Yavast, Ankara polgármesterét, aki az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) tagja.

Aksener a kínai vezetés éles bírálójának számít az ujgurok ügyében. “Hagyjatok fel az üres fecsegéssel, állítsátok le az ujgurok elleni népírtást” – követelte válaszában az IYI párt.

Mintegy 50 ezer ujgur tart attól, hogy kitoloncolhatják Kínába a 2017-ben kötött kiadatási szerződés alapján. Peking már ratifikálta a megállapodást, de a török parlament még nem.

Vang Ji kínai külügyminiszter márciusban találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Ankarában. Az Anadolu szerint a többi között a gazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyaltak.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑