A török uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztésére hívja fel a figyelmet az Európai Parlament

Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére hívja fel az Európai Parlament a Törökországról szóló jelentésében.

A Kati Piri holland EP-képviselő által készített Törökországról szóló jelentést szavazta meg az Európai Parlament Strasbourgban ülésező plenáris ülése.

Az EP-képviselők 370:109 arányban a Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztéséről szóló jelentés mellett szavaztak, 143 képviselő pedig tartózkodott.

Az Európai Parlament állásfoglalása nem kötelező érvényű, de több pontot foglal magában, melyek török reagálást váltottak ki. A jelentés ellenére fokozódott a diplomáciai forgalom Törökország és az EU között.

A Társulási Tanács, mely vizsgálja az EU és Törökország közötti kétoldalú kapcsolatok aktuális állását, mintegy 4 év után holnap ülést tart Brüsszelben. Az ülésen elnököl Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter, Federica Mogherini az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Johannes Hahn az EU bővítési biztosa is vesz részt az ülésen, mely fontossággal bír az EU-val folytatott intézményes párbeszéd folytatása és diverzifikálása szempontjából.

Az ülésen lehetőség nyílik arra, hogy a felek alaposan és átfogóan értékeljék a regionális és kétoldalú kapcsolatokat.

Azzal összefüggésben várhatóan a török állampolgárok számára az EU-ba való vízummentes beutazás, a vámunió korszerűsítése, a csatlakozási folyamatban elért eredmények, a terrorizmus elleni küzdelem kerül szóba.

TRT

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑