Cadmus fordítás Cadmus

A törökországi Göbekli Tepe is felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára

A Világörökségi Bizottság 2018. június 24. és július 4. között ülésezik Bahrein fővárosában, Manámában a bahreini Shaikha Haya Bint Rashed al-Khalifa elnökletével.

A július 1-jei ülésen jelentették be, hogy két kulturális helyszínt (Németország és Törökország) és két vegyes kategóriába tartozót (Kanada és Kolumbia) vesznek fel a Világörökségi Listára.

Az újonnan felkerülő helyszínek a következők:

Kulturális örökségi helyszínek: Göbekli Tepe (Törökország) és a Naumburg katedrális (Németország)

A vegyes kategória új tagjai pedig: Pimachiowin Aki (Kanada) és a Chiribiquete Nemzeti Park (Kolumbia)

Göbekli Tepe Anatólia délnyugati részén, a Germuş-hegység lábánál található. A területen monumentális kör és téglalap alakú megalitikus kőtömbök láthatók. Ezek az építmények egykor a vadászó és gyűjtögető életmódot folytató ősemberek lakhelyei voltak, valamikor i.e. 9600 és i.e. 8200 között. Nagy valószínűséggel ezek az építmények rituális szertartások (temetkezés) helyszínéül is szolgáltak. Az itt található különböző T-alakú oszlopokon vadállatok rajzai figyelhetők meg, ezáltal betekintést nyerhetünk a Felső-Mezopotámiában közel 11500 évvel ezelőtt élők mindennapjaiba.

Göbekli Tepe-t az Isztambuli és a Chicagoi Egyetem kutatói fedezték fel az 1963-ban kezdődő ásatások során, Şanlıurfa központjától 18 km-re, Örencik körzetben.

Az emberiség bölcsőjének is nevezett hely 12000 évvel ezelőtt, i.e. 10000 táján jöhetett létre.

Az újabb régészeti munkák 1995-ben kezdődtek a német Klaus Schmidt professzor vezetésével, aki életre keltette azokat a korábban felfedezett leleteket, amelyek régóta izgalomban tartották a tudósokat.

Több nemzetközi intézmény, köztük elsősorban a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium volt az, amely a „világ legrégebbi temploma”-ként is ismert Göbekli Tepét 5 évvel ezelőtt regisztráltatta az UNESCO Világörökségi Várományosi Listájára.

A helyszínen egy 4000 m2-es tetőt építettek a terület fölé, hogy a leleteket megóvják az időjárás viszontagságaitól. A helyreállítási munkálatok és a tetőépítés miatt Göbekli Tepe egy ideig nem volt látogatható, majd idén februárban újra megnyitották az érdeklődők előtt.

Ezzel a helyszínnel már 18-ra emelkedett azon török helyszínek száma, melyek az UNESCO Világörökségi Listáján szerepelnek.

A listát itt lehet megnézni >>>

Kollár Kata – Türkinfo,  Forrás: dailysabah.com és en.unesco.org

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑