Cadmus fordítás Cadmus

A tripoli vezetés utazási tilalmat rendelt el a rivális líbiai kormány miniszterelnökével szemben

2022. 08. 29.

A nemzetközileg elismert tripoli vezetés utazási tilalmat rendelt el a rivális líbiai kormány miniszterelnökével, Fathi Basagával és kabinetjének több tagjával szemben.

A tilalmat Abdulhamid Dbeibah Tripoliban székelő átmeneti, nemzeti egységkormányának katonai főügyésze, Maszúd Rahuma hirdette ki még vasárnap este. Indoklása szerint Basagával, a szóvivőjével és egészségügyi miniszterével szemben “a Tripoli elleni agresszió ügyében folytatott vizsgálatok keretében” intézkedtek.

Tripoliban szombatra virradó éjszaka újabb véres összecsapások törtek ki a rivális frakciók között. Az erőszakhullámban legalább 32-en vesztették életüket és 160-an sebesültek meg.

Az észak-afrikai ország erősen megosztott, Dbeibah kormányfő ellenfele a hatalomért folytatott küzdelemben a Fathi Basaga volt belügyminiszter vezette rivális kormány, amelyet a keleti székhelyű tobruki parlament támogat. Basaga már hónapok óta azon fáradozik, hogy a fővárosba eljuthasson és kabinetje átvegye az államügyek intézését.

Basaga mindemellett Dbeibahot és kormányát hibáztatta a fővárosi összecsapásokért, mondván ellenfele “állami forrásokkal és eszközökkel visszaélve” cselekszik egy “diktatúrát építve, amely minden ellenfelét börtönnel vagy halállal” sújtja.

Líbiában 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban az ország káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt. Az elnökválasztást decemberben, a parlamenti választásokat pedig januárban tartották volna, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben.

A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Dbeibah tripoli kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg. Dbeibah helyére a tobruki törvényhozás Basagát választotta miniszterelnökké, akit viszont a tripoli vezetés nem ismer el. Ezzel gyakorlatilag ismét kettős hatalom alakult ki Líbiában.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑