Cadmus fordítás Cadmus

A választások előtt két nappal tartóztatták le Algériában az ellenzéki tüntetéssorozat két vezető alakját

A választások előtt két nappal tartóztatták le Algériában – helyi idő szerint csütörtök este – a korábbi, kormányellenes tüntetéssorozat két ismert vezető alakját, Karim Tabbut és Ihszán El-Kádit – jelentette az AFP francia hírügynökség a Casbah Tribune című algíri hírportálra hivatkozva.

A 48 éves Karim Tabbu a legismertebb vezetője volt az Algériában Hiraknak nevezett, mozgalommá szélesedett kormányellenes tüntetéssorozatnak, amely 2019 februárjában kezdődött, és Abdel-Azíz Buteflika elnök lemondásához vezetett 2019 áprilisában.

Tabbu – akit erőszakra buzdítás címén elítéltek – az idén áprilisban szabadult, de rendőri felügyelet alatt állt. A másik, most letartóztatott aktivista, Ihszán El-Kádi – a Le Figaro című francia konzervatív lap információi szerint – május közepe óta állt rendőri felügyelet alatt.

El-Kádi egy algériai rádióállomás és egy hírportál vezetője, “hamis információk terjesztésével” és “a nemzet egységének megbontására irányuló kísérlettel” vádolják.

Abdel-Madzsid Tebbun algériai államfő a napokban arra figyelmeztette az algériaiakat, hogy a Hirak mozgalmának aktivistái “nem ártalmatlanok”, és szerinte “megpróbálják aláásni a demokratikus folyamatot”.

Az államfő június 12-re írta ki az előrehozott parlamenti választásokat, válaszul az ország politikai és gazdaság-társadalmi válságára. A politikai rendszer radikális megváltoztatását szorgalmazó ellenzéki mozgalom vezető személyiségei a voksolást “komédiának” minősítették.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑