Cadmus fordítás Cadmus

A vallásközi párbeszéd jegyében palesztin delegációt fogadott a pápa

2017. 12. 09.

Ferenc pápa december 6-án kihallgatáson fogadta a palesztin vallási vezetőkkel folytatott párbeszéd felelős bizottságának tagjait.

A találkozót a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa szervezte, élén Jean-Louis Tauran elnök-bíborossal, míg a palesztin küldöttséget Mahmud Al-Habbasz, a Palesztin Állam legfőbb bírája vezette, aki egyúttal a vallási párbeszédért felelős palesztin szervezet elnöke.

Ferenc pápa köszöntőjében elmondta, a csoport munkája abban áll, hogy megteremtse a vatikáni–palesztin vallásközi párbeszéd állandó bizottsága felállításának a lehetőségeit. „Nekünk, keresztényeknek a Szentföld az Isten és az emberiség között folytatott párbeszéd kiváltságos helye, mely Názáretben a Gábor angyal és Szűz Mária közötti dialógusban jutott csúcspontjára, és amire a Korán is utalást tesz – emelte ki a pápa. – Ez a párbeszéd később Jézus és a népe közötti kapcsolatban folytatódott. Jézus ugyanis Isten Szava, aki által az emberiséghez szól, ahogy egy palesztin vezető nevezte: Isten párbeszéde az emberiséggel. Ez a párbeszéd minden szinten folytatódik, a szellemi megfontolás, az imádság, a család, az egyes vallási közösség szintjén, de éppúgy a vallások között és a polgári társadalommal folytatott kapcsolatokban is. Ennek elsődleges feltétele a kölcsönös tisztelet, ami által a párbeszéd arra irányul, hogy megszilárdítsa ezt a tiszteletet mindenkiben, bármilyen körülmény között éljen is. Ebből a párbeszédből nagyobb kölcsönös ismeret és megbecsülés fakad, továbbá együttműködés a közjó érdekében.”

Ferenc pápa végül annak a kívánságának adott hangot, hogy a bizottság tárgyalásai vezesenek el az őszinte párbeszéd megteremtésének a légköréhez, mely a palesztin társadalom minden részének javát szolgálja, sajátos módon az ott élő csekély számú keresztényekét is, akiknek többek között a kivándorlás kihívásaival kell szembenézniük. A pápa tudatában van annak a figyelemnek, amelyet a Palesztin Állam és annak elnöke, Mahmud Abbasz a keresztény közösség felé tanúsítanak. Beszéde végén a Szentatya mindnyájukra bőséges áldást kért.

Orientalista.hu – Magyar Kurír

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑