Cadmus fordítás Cadmus

A vártnál gyorsabban épül a Török Áramlat gázvezeték

2019. 04. 09.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tegnap méltatta az orosz–török kereskedelmi és beruházási kapcsolatok fejlődését abból az alkalomból, hogy Moszkvában fogadta Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Putyin a beruházási projektek közül kiemelte a Fekete-tenger alatt húzódó Török Áramlat gázvezeték jelentőségét, amelynek nemrégiben kapcsolták össze a szárazföldi és tengeri szakaszát.

A munkálatok egyébként a vártnál gyorsabban haladnak, így a Gaz­prom orosz gázipari óriás arra törekszik, hogy a csöveket mielőbb továbbvezesse Euró­pa felé – írja a Neue Zürcher Zeitung.

A svájci lap arra is rámutat: a vezetékrendszer elkészülésével Ukrajna kikerül az Európába szállítandó orosz gáz forgalmazásának, illetve továbbításának útvonalából, s tartalék szerepre kényszerülve jelentős tranzitdíjaktól esik el.

Jelenleg a Gazprom által exportált földgáz negyven százaléka halad Ukrajnán keresztül, ez mintegy nyolcvanmilliárd köbmétert jelent. (Az Ukrajnát ugyancsak kikerülő Északi Áramlat 2 további ötvenötmilliárd köbmétert fog szállítani Németországba.)

A cikk folytatását ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Mártonffy Attila

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑