A vízumkiadás felfüggesztését kéri Le Pen az algériaiak számára

Arra kérte a francia kormányt kedden Marine Le Pen, hogy függesszék fel az algériai állampolgárok számára történő vízumkiadást, megelőzve a mély belpolitikai válság sújtotta ország destabilizálódása esetén bekövetkező esetleges bevándorlási hullámot.

„Ésszerű intézkedés felfüggeszteni a vízumkiadásokat”– mondta a BFMTV-RMC televízióban a Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) nevű szélsőjobboldali párt vezetője. A politikus apja és az FN volt elnöke, Jean-Marie Le Pen ugyanezt a javaslatot tette közzé a Twitter mikroblog portálon.

„Algéria destabilizálódása holnap igen jelentős bevándorlási hullámot idézhet elő. Vannak ugyanis megállapodások Algéria és Franciaország között, amelyek rendkívül megkönnyítik az algériaiak beutazását” – fejtette ki Marine Le Pen.

„A múltban Algéria nagyon nehéz polgárháborús időket élt át, és minden jelentős tömegmozgásokat idézhet elő, amelyeket nem leszünk képesek kezelni” – tette hozzá Le Pen egy nappal azután, hogy Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök a tömegtüntetések hatása bejelentette, hogy nem indul ötödik elnöki mandátumáért és korlátlan időre elhalasztják az április 18-ra kitűzött elnökválasztást.

Az algériaiaknak kiadott vízumok száma 2018-ban jelentősen csökkent az előző évhez képest: mintegy 297 100 vízumot adtak ki a 2017. évi 413 976-hoz képest – közölte a belügyminisztérium. Az algériaiak számára vízumkönnyítések vannak érvényben: francia állampolgárok házastársai, illetve rokonai számára például nem kell tartós tartózkodási vízumot kiváltani.

Marine Le Pen párhuzamot vont Algéria és Franciaország, illetve sok más ország között, ahol „szomjúhozzák a demokráciát”. A politikus, aki 2017-ben az elnökválasztáson alulmaradt Emmanuel Macronnal szemben, felszólította Buteflikát, hogy tájékoztasson pontosan a tervéről és a választási menetrendjéről.

Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑