Cadmus fordítás Cadmus

A volt jemeni elnök elárulta a húszikat

2017. 12. 04.

Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök hétfőn hivatalosan bejelentette, hogy megszakítja szövetségesi kapcsolatait a húszi lázadókkal – jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió. A húszi lázadók válaszul felrobbantották a politikus rezidenciáját, Száleh hollétéről még nem érkeztek hírek.

Száleh a húszik népellenes cselekedeteivel  indokolta a partnerség “hivatalos” megszakítását, illetve azzal is, hogy a síita lázadók Irán politikai akaratát hajtják végre. “Meg kell menteni az országot a húszi frakciók mocskától” – mondta Száleh, aki szerint a húszik önös érdekből, az Irán által rájuk kényszerített szűk világnézetüktől vezérelve éhínségbe taszították az országot.

Az a tény, hogy az éhínséget és a nyomort elsősorban a szaúdi blokád és a Rijád-vezette koalíció háborús bűncselekményeinek sorozata okozta, valahogy elkerülte a volt elnök figyelmét.

A húszi lázadók és az arab tavasz következtében 2011-ben megbuktatott volt elnök és hívei összefogtak, hogy elüldözzék Száleh utódját, a nemzetközileg elismert jemeni elnököt, Abed Rabbó Manszúr Hádit és kormányát, és sikerrel is jártak. A múlt héten azonban belharcok törtek ki a fővárosban a húszik és a Szálehhez hű erők között.

Az eset után a volt elnök egyszerűen átállt a szaúdiak oldalára, amivel gyakorlatilag árulást követett el korábbi szövetségesei ellen.

Felrobbantották az elnöki rezidenciát

Felrobbantották Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök rezidenciáját a húszi lázadók az arab-félszigeti ország fővárosában, Szanaában – jelentette hétfőn a Reuters hírügynökség helyi lakosok beszámolóira hivatkozva. A volt elnök hollétéről nincsenek információk.

Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió korábban arról számolt be, hogy a húszi lázadók megostromolták a volt elnök rezidenciáját. Egyúttal Ahmed Obeid bin Daghr jemeni miniszterelnököt idézte, aki kijelentette: Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő általános amnesztiát hirdet mindenkinek, aki megszakítja kapcsolatait a síita húszikkal.

A jemeni lázadó frakciók és a Szálehhez hű erők között múlt szerdán egy mecset használatba vétele körüli vita miatt belharcok törtek ki, amelyek azóta is folynak, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának hétfői jelentése szerint a harcokban eddig legalább 125 ember halt meg és 238-an megsebesültek.

Orientalista.hu – MTI/Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑