2019. 10. 21.

A volt szudáni elnök pártjának feloszlatását követelik a tüntetők

Omar Al-Bashir volt szudáni elnök pártjának feloszlatását követelték hétfőn a tüntetők a fővárosban, Kartúmban és szerte az országban tartott tiltakozó megmozdulásokon.

A kormányellenes tüntetéseket szervező Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) – ugyanaz a szervezet, amely annak idején a Besír hatalmát megdöntő tüntetések élére állt – közölte hétfőn, hogy a tiltakozók nemcsak a Nemzeti Kongresszus Pártjának feloszlatását akarják elérni, hanem ismét követelni fogják, hogy független vizsgálat tárja fel a júniusi tüntetések véres elfojtásakor elkövetett jogsértéseket.

Az SPA a régiók kormányzóinak kinevezését is követeli, illetve a törvényhozó testület felállítását, amit előirányzott a tüntetők és a nagyhatalmú katonai tanács augusztusi hatalommegosztási megállapodása. A szeptember elején beiktatott átmeneti kormány előzőleg közölte, hogy ezt elhalasztja, amíg nem köt békét a lázadócsoportokkal, amelyekkel néhány hete kezdett tárgyalni.

Omar Al-Bashirt tavasszal, hónapokon át tartó tömegtüntetéseket követően mozdította el hivatalából az ország hadserege, majd hosszú hónapokon át tartó patthelyzet alakult ki, mert a Besír ellen tiltakozók és az ellenzék nem akarta elfogadni, hogy hosszabb távon a katonaság vezesse az országot, és a tüntetések folytatódtak, míg végül az ellenzéknek sikerült megállapodnia a hadsereggel a hatalom megosztásáról.

Besír ellen évek óta nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, mert a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűnök miatt akarja felelősségre vonni. Ennek ellenére várhatóan nem fogják kiadni Hágának. Szudánban korrupció és hivatali visszaélés miatt indult ellene eljárás.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑