Cadmus fordítás Cadmus

A washingtoni Biblia Múzeum mintegy ötezer műtárgyat adott vissza Egyiptomnak

2021. 02. 01.

Mintegy ötezer műtárgyat adott vissza gyűjteményéből a washingtoni Biblia Múzeum Egyiptomnak, ahonnan annak idején kicsempészték azokat.

A hatalmas visszaszolgáltatott gyűjteményben ókori koporsók, múmiák, halotti maszkok, kőszobrok fejei, papíruszok és más antikvitások kerültek vissza az észak-afrikai országba.

Illegális ásatásokból lopták el a kincseket – mondta el Saban Abdul-Gavad, a restitúcióért felelős egyiptomi intézmény illetékese az al-Ahram egyiptomi napilap honlapjának.

Az amerikai és az egyiptomi hatóságok között hosszú éveken át folytatott tárgyalások vezettek ahhoz, hogy a nemzeti kincsek visszajuthassanak az országba. Számos műtárgyról úgy vélik, hogy a Hoszni Mubarak elleni felkelés idején kialakult politikai válság közepette vitték ki illegálisan Egyiptomból, majd megjelentek a nemzetközi műtárgypiacon.

Az interneten is kínálták eladásra őket, ez keltette fel az amerikai kormányzat figyelmét. A héten Kairóba visszatért műtárgyak a kairói Kopt Múzeumba kerülnek – közölte Abdul-Gavad.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑