Cadmus fordítás Cadmus

A WHO a járványhelyzet romlásától tart Afrikában

2021. 06. 19.

A “legrosszabbra kell számítani” a koronavírus-járványhelyzetet illetően Afrikában, ahol a lakosság mindössze egy százalékát oltották be eddig a vírus ellen – figyelmeztetett pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

“Az esetek száma 52 százalékkal, a halálesetek száma 32 százalékkal nőtt Afrikában a múlt héten, és a legrosszabbtól tartunk, figyelembe véve, hogy az afrikai lakosság mindössze egy százalékát oltották be eddig” – figyelmeztetett egy pénteki sajtótájékoztatón Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Az eltérő járványhelyzet “a méltányos vakcinaelosztás globális kudarcát mutatja” – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, aki annak veszélyére figyelmeztetett, hogy az egyenlőtlenségek súlyos pusztításokat okoznak a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő embereknek.

A WHO-főigazgató szerint túl későn érkeznek vakcinafelajánlások a fejlődő országok számára, egyes esetekben már csak a következő évre.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz emlékeztetett arra, hogy a WHO célul tűzte ki, hogy az összes ország lakosságának legalább 10 százalékát az idén nyáron, 40 százalékát az év végéig, 70 százalékát pedig 2022 közepéig beoltsák. A WHO-főigazgató sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy – mint mondta – ezzel szemben a közepes vagy magas jövedelmű országok több mint felének sikerült lakosságának legalább 20 százalékát beoltania, míg ugyanez a szegényebb országok közül mindössze háromnak sikerült.

Az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központjának (CDC) tájékoztatása szerint Ugandában pénteken 11 704-el megdőlt az egy hét alatt feljegyzett fertőzöttek száma, miközben az országban hiány alakult ki orvosi oxigénből. Monica Musenero ugandai egészségügyi miniszter a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy legalább 15 ezer oxigénpalackra van szükségük, aminek beszerzéséhez szomszédos országok segítségét kérték. Egy katonai szóvivő a dpa-val közölte, hogy a hadsereget is felszólították oxigén előállítására.

Ugandában és további 13 afrikai országban jelenleg is terjed a koronavírusnak először Indiában azonosított, nagyon fertőző, Delta nevű variánsa.
A CDC szerint Afrikában eddig 5,1 millió koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető körülbelül 136 ezer halálesetet regisztráltak, mindazonáltal feltételezések szerint a valós számok jóval nagyobbak ezeknél.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑