Cadmus fordítás Cadmus

A zsidó állam Gázában egy 2008-as izraeli támadásban két lábát vesztett palesztint ölt meg

2017. 12. 16.

Tegnap négy palesztint öltek meg a zsidó állam biztonsági erői, amikor palesztinok békésen tiltakoztak Trump elnök azon kijelentése ellen, hogy Washington Jeruzsálem egészét Izrael fővárosának ismeri el.

A tüntetésen tolókocsiban részt vett a 29 éves Ibrahim Abu Turaja, aki mindkét lábát elvesztette, amikor 2008-ban izraeli erők a Gázai-övezetet támadták meg – ő is a halottak között van.

Az elmúlt időszakban újra felerősödött a palesztin-zsidó konfliktus Trump bejelentésének köszönhetően. Jeruzsálem, mely az ókorban a zsidó állam fővárosaként funkcionált, a történelem során már volt keresztény és muszlim uralom alatt is.

A várost mindhárom monoteista vallás szentként tiszteli, s valamilyen formában igényt is tart rá: a zsidók a Templom egykori épülete miatt tisztelik vallásuk központjaként, a keresztények Krisztus halála és feltámadása miatt tartják ezt vallásuk egyik legszentebb helyének, míg a muszlimok Mohamed mennybeli utazásának helyeszíneként tisztelik a települést – az egykori Templomhegyen található Al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye.

Orientalista.hu – Lovas István/Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑