2018. 11. 10.

Abbasz engedélyezi a Hamász és Izrael közötti megállapodást

 

A londoni székhelyű arab Al-Hayat újság csütörtöki riportja azt állította, hogy a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász jóváhagyta Egyiptom erőfeszítéseit a Hamász és Izrael közötti relatív nyugalom visszaállítására.

A nyugalom első szakasza két-három hétig tartana, melyet egy hosszabb hat hónapos időszak követne.

Miután ezt sikerül megvalósítani, Egyiptom következő lépésként megpróbálja előmozdítani a Hamász és Fatah közötti megbékélési megállapodást, hogy a Gázai övezet és a Palesztin Hatóság egy irányítás alá kerüljön.

A jelentés szerint Izrael a megállapodás keretében belegyezett 90 millió dollár (katari pénz) átutalásába a Hamász közalkalmazottak kifizetésére, de csak az ENSZ felügyelete alatt.

Izrael állítólag belement – évek óta először – a gázai export növelésébe is, beleértve a zöldség, bútor, ruházat és egyéb árukat.

Abbász hónapokon át ellenezte a két fél közötti tárgyalásokat, attól tartva, hogy a megállapodás állandósíthatja a Hamász uralmát az övezetben, és a Palesztin Hatóság egyszer és mindenkorra elveszíti a lehetőséget, hogy átvegye a Gázai övezet irányítását.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Abbász hétvégén találkozott Sharm el-Sheikhben. A jelentés szerint Szíszi elmagyarázta Abbásznak, hogy ez a lehetőség levegőhöz juttatná a gázaiakat.

Pénteken egyiptomi biztonsági küldöttség tett látogatás a gázai határ mentén rendezett Visszatérés Menetén. A tüntetéseken több ezer gázai vett részt, de szemtanúk szerint hónapok óta nem volt példa ilyen csendes demonstrációra.

Egy magas rangú Hamász tisztviselő azt mondta, az összecsapások erejét mérsekelték, hogy esélyt adjanak a diplomáciai erőfeszítéseknek.

A palesztin arabok két rivális kormány között vannak felosztva 2007 óta, amikor a Hamász erőszakkal megszerezte magának a Gázai övezetet Mahmúd Abbász elnök Fatah pártjától, azóta Abbász csak az autonóm területek irányítására jogosult Ciszjordániában.

A Hamászt azonban nagyon meggyengítette az izraeli és egyiptomi blokád, a három háború, amit Izraellel vívott és a nemzetközi elszigeteltség. Gáza gazdasága romokban, a lakosság súlyos villamos energia és ivóvíz hiánnyal küzd.

Újkelet.live

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑