Cadmus fordítás Cadmus

Abbászék elítélték Magyarországot, Csehországot és Romániát az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését bíráló EU határozat megakadályozásáért

2018. 05. 14.

 

A Palesztin Hatóság Külügyminisztériuma szombaton Magyarországot, Romániát és Csehországot a nemzetközi jog megsértésével vádolta, miután az izraeli 10-es csatorna pénteki riportja azt állította, hogy a három ország Izraellel együttműködve megakadályozta, hogy az EU elmarasztaló nyilatkozatot adjon ki az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése miatt.

A Wafa hivatalos palesztin hírügynökség által kiadott nyilatkozatában a kormány kijelentette, hogy a három ország álláspontja ellentétes az Európai Unió politikájával, az Egyesült Nemzetek határozataival és a genfi egyezménnyel. Továbbá Budapest, Bukarest és Prága lépése nem marad következmények nélkül, különösen az arab és az iszlám világhoz fűződő kapcsolataikra vonatkozóan.

A Palesztin Hatóság felszólította a többi országot, hogy ne kövessék az Egyesült Államokat nagykövetségük Jeruzsálembe költöztetésével, mert jogi lépéseket fognak tenni ellenük.

A 10-es csatorna riportja szerint az eu-s javaslatot Franciaország kezdeményezte, hogy egy egységes európai álláspontot fogalmazzanak meg Washington lépése ellen.

A javaslat-tervezet kijelentette, hogy Jeruzsálem két ország – Izrael és Palesztina – fővárosa kell legyen; Jeruzsálem státusza csak a béketárgyalások részeként rendezhető; valamint az EU tagországai nem fogják követni az Egyesült Államokat képviseletük áthelyezésében a szent városba.

A cseh elnök korábban kifejezte támogatását országa nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése iránt, bár a miniszterelnök határozottan ellenezte a lépést. A román miniszterelnök szintén támogatta az átköltöztetés lehetőségét, az elnök azonban ellenezte.

A Hadashot hírek szerdai riporja szerint az európai diplomaták jövő héten kihagyják a Külügyminisztérium rendezvényét az amerikai nagykövetség megnyitását ünnepelve, amely egy amerikai konzulátus helyszínén működik majd a fővárosban.

Annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök meghívta az egész külföldi diplomáciai testületet a vasárnapi rendezvényre, sok európai küldött, köztük az Egyesült Királyságból, Franciaországból és Németországból érkezők is bojkottálni fogják az ünnepséget.

Saeb Erekat a Palesztin Hatóság magas rangú tisztviselője felszólította a diplomatákat Izraelben és a világ minden táján, hogy maradjanak távol az ünnepségtől.

“Mivel Washington a nemzetközi anarchia bátorításának és a szervezetek és a nemzetközi jog figyelmen kívül hagyásának politikáját folytatja, felszólítjuk az összes diplomáciai testületet, civil szervezetet és vallási hatóságot, hogy bojkottálják az amerikai nagykövetség megnyitó ünnepségét Jeruzsálemben, ne törvényesítsenek egy illegális döntést és az izraeli megszállás, gyarmatosítás és annexió politikájának folytatását,”– mondta Erekat.

Donald Trump amerikai elnök december 6-i határozata Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosaként és a nagykövetség áthelyezéséről “nemcsak illegális, hanem meg is akadályozza az igazságos és tartós béke elérését két szuverén és demokratikus állam között az 1967-es határokon, hogy Izrael és Palesztina békében és biztonságban éljen egymás mellett,”– folytatta Erekat nyilatkozata.

A palesztinok határozottan elutasították Trump határozatát Jeruzsálemről, és nem hajlandóak kapcsolatba lépni at amerikai tisztviselőkkel a döntés óta.

A vasárnapi külügyminisztériumi rendezvényen a guatemalai nagykövetség megnyitását is megünneplik Jimmy Morales guatemalai elnök jelenlétében.

Paraguay pedig szerdán megerősítette, hogy átköltözteti a nagykövetségét Jeruzsálembe és Horacio Cartes, Paraguay elnöke Izraelbe utazik a hónap végén a megnyitóra.

Újkelet

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑