Cadmus fordítás Cadmus

Adományokat kér a libanoni hadsereg

Katonáinak ellátásához kér támogatást a libanoni hadsereg – hangsúlyozta a hadsereg szóvivője szerdán, egy nappal a támogatásukra szervezett nemzetközi adománykonferencia előtt.

“Élelmiszercsomagokra, orvosi támogatásra van szükségünk és segélyre a katonák zsoldjának kifizetéséhez” – mondta az illetékes az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

A helyi fizetőeszköz, a libanoni font elértéktelenedése miatt a katonák zsoldja nem elegendő a megélhetéshez.

Párizs csütörtökre szervezett online adományozói konferenciát a libanoni hadsereg megsegítésére. Az ENSZ által támogatott tanácskozás keretében nem fegyverszállítmányokról vagy katonai kiképzésről fog szó esni, hanem a katonáknak juttatott humanitárius segélyről a válság sújtotta országban.

A libanoni hadsereg szóvivője közölte, hogy hiányt szenvednek olyan alapvető élelmiszerekből, mint a tej és a liszt, de gyógyszerek és különböző alkatrészek is a hiánycikkek listájára kerültek.

Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amit tovább fokozott a tavaly augusztusban, Bejrút kikötőjében történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás.

A libanoni font értéke rövid idő alatt hatalmasat zuhant, 90 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a bankok pedig korlátozni kezdték a valuták felvételét és a külföldi banki átutalásokat. Elemzők szerint az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet.

A munkanélküliség és a szegénység gyorsan növekszik, a lakosság 55 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. Tovább súlyosbítja mindezt, hogy gondok vannak az üzemanyag-ellátással is. A válság elérte a hadsereget is, amelynek a bevethetősége került veszélybe.

A csütörtöki adományozói konferencián mintegy húsz ország vesz részt, köztük az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, több uniós tagállam és arab ország is. Az EU és az ENSZ képviselői is a meghívottak listáján szerepelnek.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑