Cadmus fordítás Cadmus

Adományt gyűjt egy afgán napilap a megmaradásért

2021. 09. 28.

Online adománygyűjtő akciót hirdetett egy afgán oknyomozó napilap, amely a tálib hatalomátvétel óta súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd.

“Ne engedjük, hogy a sötétség győzzön” – fogalmazott hétfőn az Etilat-e-Rúz című kabuli székhelyű napilap Twitter-oldalán az újság kiadója, Zaki Darjabi, s azt kérte a támogatóktól, adományaikkal tegyék lehetővé, hogy tovább tudósítsák a világot az ázsiai ország eseményeiről

Az Etilat-e-Rúz – amely tavaly megkapta a Transparency International nemzetközi korrupciókutató szervezet díját egy oknyomozó riportja miatt – már korábban bejelentette, hogy pénzügyi nehézségek miatt ezentúl csak online formátumban jelenik meg.

A kampány során a kitűzött 10 ezer dollárból már négyezer összegyűlt. A tálibok augusztus közepi hatalomátvétele óta legalább 153 médium szüntette be tevékenységét Afganisztánban, néhányuk pénzügyi problémákra, mások pedig a radikálisok jelentette fenyegetésre hivatkozva.

A tálib vezetés szeptemberben 11 pontban fogalmazta meg az ország médiája felé támasztott elvárásait, melyek közt szerepel például “az iszlámmal ellentétes tartalmak” közlésének tilalma, valamint “a magánszféra tisztelete”.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi jogvédő sajtószervezet ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy az ilyen jellegű előírások gyakorlatilag megágyaznak a cenzúrának és az elnyomásnak.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑