Adzsária agrárminisztere tárgyalt Budapesten

Magyarország állattenyésztésben elért eredményeiről, kertészeti kultúráinkról, a borászati és az édesvízi haltenyésztés tapasztalatainak kicseréléséről, valamint az oktatási együttműködés lehetőségéről is tárgyalt Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Grúziahoz tartozó Adzsáriai Autonóm Köztársaság agrárminiszterével, Tite Aroshidzével Budapesten.

Magyarországon az állattenyésztés és a kertészeti ágazat igen jelentős, az ezekben megszerzett tapasztalatainkat készek vagyunk megosztani Grúziaval – mondta Farkas Sándor a kétoldalú megbeszélésen. A miniszterhelyettes kiemelte Magyarország történelmi borvidékeinek jelentőségét, a szőlőnemesítésben elért eredményeket, s mint mondta, a kaukázusi országgal együttműködve bővíthetnénk piacainkat. Farkas Sándor tárgyalópartnerének felajánlotta az országaink közötti halászati együttműködés fellendítését, valamint kooperációt az öntözés és a vízgazdálkodás terén, mivel a klímaváltozás hatásait öntözött területeink növelésével tudjuk kivédeni.Az adzsáriai miniszter érdeklődött a magyar mezőgazdasági termelés támogatásának formáiról, a tejelőmarha tenyésztésünk eredményeiről és az élelmiszeripar fejlesztési irányáról.

Ezeken a témákon kívül szóba került a mindkét országban tapasztalható munkaerőhiány és a generációváltás szükségessége. Az adzsáriai agrárminiszter örömmel fogadta annak lehetőségét, hogy országából többen részt vehessenek magyar agráregyetemi képzéseken. A felek megállapodtak abban, hogy 2019 áprilisában, a két ország közötti mezőgazdasági munkacsoport keretében szakértői egyeztetésre kerül sor.

Kormany.hu, (AM Sajtóiroda)

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑