Cadmus fordítás Cadmus

Afgán elnök: az amerikai csapatok “hirtelen” kivonulása miatt romlik a biztonsági helyzet

2021. 08. 02.

Az afgán elnök hétfői nyilatkozata szerint azért romlik ilyen gyorsan a biztonsági helyzet az országban, mert az Egyesült Államok “hirtelen” döntéssel kivonta az amerikai csapatokat Afganisztánból.

“A mostani helyzet (Washington) hirtelen döntésének következménye” – jelentette ki Asraf Gáni afgán elnök egy parlamenti vitában, miután a lázadó tálibok az elmúlt három hónapban hatalmas vidéki területeket foglaltak vissza, és az elmúlt napokban az ország három tartományi fővárosát is körbezárták.

Gáni ugyanakkor hangsúlyozta: kormányának megvan a biztonsági terve, hogy hat hónapon belül úrrá legyenek a helyzeten, és ezt a tervet az Egyesült Államok is támogatja.

“A tálibok csakis akkor fogadják el a békekötést, ha sikerül megfékezni a biztonsági helyzet romlását” – tette hozzá.
Az afgán kormányzat és a tálib közvetítők közötti béketárgyalások tavaly kezdődtek Katar fővárosában, Dohában, de a több tárgyalási forduló ellenére sem sikerült jelentős előrelépést elérni.

Ugyanakkor mindkét oldal elkötelezte magát a tárgyalások felgyorsítása mellett egy magas szintű afgán politikai küldöttség és a tálibok között pár napja lezajlott dohai találkozón.

Gáni szerint a tálib iszlamisták nem számolták fel kapcsolataikat a terrorista csoportokkal, és növelték a nőkkel és civil aktivistákkal szembeni támadásaik számát.

Itt az ideje, hogy a tálibok és az afgán kormány elfogadják egymást, és a békés megoldás előkészítése felé mozduljanak el – tette hozzá Asraf Gáni.

A tálibok visszautasították az afgán elnök vádjait.

“A hadiállapot kihirdetése, vádaskodások és hazugságok nem hosszabbítják meg Gáni elnök kormányának élettartamát. Isten segedelmével az ő ideje lejárt” – írta a tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid a Twitteren.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑