Cadmus fordítás Cadmus

Afgán gyerekek is meghaltak a pakisztáni erők támadásában

2022. 04. 17.

Legalább negyvenöt afgán polgári személy, köztük gyerekek haltak meg a pakisztáni erők légicsapásaiban és tüzérségi támadásában az afganisztáni-pakisztáni határ mentén – közölték szombaton helyi afgán tálib tisztségviselők.

A korábbi híradások még hét civil áldozatról szóltak. A támadásokat az éjszaka folyamán hajtották végre Afganisztán keleti részén, Kunár és Hoszt tartományokban.

Kunárban a pakisztáni erők az elmúlt három napban nehéztüzérséggel lőtték Marvara, Selton és Nari körzeteket – közölte a dpa német hírügynökséggel Nadzsibullah Hanif, a tálibok tájékoztatási és kulturális osztályának tartományi vezetője.

Öt civil, köztük gyerekek is meghaltak, egy pedig megsebesült az éjszaka folyamán – mondta.

Hosztban egy másik, magát megnevezni nem kívánó tálib tisztviselő arról számolt be, hogy a pakisztáni légierő az éjszaka folyamán négy falut bombázott Szperah körzetben, a támadásban legalább negyven civil meghalt és húsz másik megsebesült.

Az áldozatok három család tagjai voltak, akik a szomszédos pakisztáni Vazirisztán tartományból emigráltak Afganisztánba több évvel korábban egy hadművelet miatt – mondta a tisztségviselő. Huszonkilencen egy család tagjai voltak.

Iszlámábád nem erősítette meg, hogy ő hajtotta-e végre a támadásokat.

Pénteken hét pakisztáni katona halt meg egy rajtaütésben az ország észak-vazirisztáni törzsi körzetében. A frissen megválasztott pakisztáni miniszterelnök, Sehbaz Sarif arra figyelmeztetett, hogy a történteket megtorolják.

A Tehrík-i-Talibán Pakisztán, az afgán tálibokkal szoros kapcsolatban álló militáns csoport a két ország közötti határvidéken tevékenykedik. A csoport fokozta támadásait azóta, hogy a tálibok visszatértek a hatalomba Afganisztánban.

A kabuli külügyminisztériumba kérették Pakisztán nagykövetét, hogy tiltakozzanak az éjszakai légicsapások miatt.

A külügyminisztérium közleményben figyelmeztette Pakisztánt, hogy az ilyen lépések rontják a két szomszédos ország közötti kapcsolatokat.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑