Cadmus fordítás Cadmus

Afgán konfliktus – Pakisztán és Tádzsikisztán feltételeket szab az új afgán kormány elismeréséhez

2021. 08. 26.

Pakisztán és Tádzsikisztán szerdán feltételeket szabott ahhoz, hogy elismerje a tálibok által megalakítandó új afgán kormányt.

Pakisztán szerdán megismételte korábbi felhívását egy többnemzetiségű afgán kormány létrehozására, miközben az ország vezető diplomatája látogatást kezdett a közép-ázsiai államokban.

Iszlámábád a múlt héten azt közölte, hogy nem ismeri el az afganisztáni tálib kormányt a többi regionális országgal, köztük Oroszországgal és Kínával folytatott konzultáció nélkül. Iszlámábádot azzal vádolják, hogy évek óta bújtatja a tálibokat, és kulcsfontosságú támogatást nyújtott a csoport túléléséhez az előző kormányuk 2001-es bukását követően.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter szerdán az Afganisztánnal szomszédos országokat – Tádzsikisztánt, Üzbegisztánt, Türkmenisztánt és Iránt – érintő látogatásának első állomásán Dusanbéban kezdett tárgyalást.

Egy pakisztáni diplomata a dpa hírügynökségnek azt mondta, Kuresi látogatásának célja, támogatást gyűjteni egy olyan afganisztáni kormány számára, amely minden etnikai csoportot képvisel, és amelyet a meglátogatandó országok támogatnak.

Emomali Rakhmon tádzsik elnök fogadta Kuresit. Hivatalának közleménye szerint a megbeszélésen kifejtette: “A tények egyértelműen azt mutatják, hogy a tálibok megszegik korábbi ígéreteiket, miszerint az ország más politikai erőinek széles körű részvételével ideiglenes kormányt alakítanak, és egy iszlám emirátus létrehozására készülnek.”
Hozzátette, “Tádzsikisztán nem fog elismerni semmilyen más kormányt, amelyet elnyomással és az afgán nép, különösen az összes etnikai kisebbség helyzetének figyelembevétele nélkül hoznának létre az országban”.
Tádzsikisztán Afganisztánnal határos, orosz katonai bázisnak ad otthont, és tagja a Moszkva vezette posztszovjet biztonsági blokknak.

Amikor a tálibok a múlt héten bevonultak Kabulba, Pakisztán vendégül látta a tádzsik, üzbég, türkmén és hazara afganisztáni vezetők egy csoportját, hogy konszenzust alakítsanak ki egy széles körű új kormány érdekében.
A tálibok arról számoltak be, hogy folyamatban van az afgán vezetőkkel – köztük Hamid Karzai volt elnökkel és Abdulla Abdulla volt kormányfővel – a konzultációik egy új kormány megalakításáról.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑