Cadmus fordítás Cadmus

Afgán ügyvivő kormányfő: a volt tisztségviselők térjenek vissza az országba

2021. 09. 10.

Hasszán Ahund molla afgán ügyvivő miniszterelnök szerdán felszólította a külföldre menekült volt tisztségviselőket, hogy térjenek vissza a radikális iszlamista tálibok irányítása alá került országba.

A tálibok kedden megalakult kormányának vezetője a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy szavatolni fogják a visszatérők biztonságát.

Kijelentette, hogy a tálib vezetés nagyfokú felelősséget érez az afgán lakosság iránt. “Komoly veszteségeket kellett elszenvednünk e történelmi pillanatért, és a vérontás ideje lejárt Afganisztánban” – szögezte le Ahund.

Az al-Dzsazíra a tálibok kulturális és tájékoztatási tárcájára hivatkozva közölte, hogy a radikálisok általános választásokat akarnak tartani az afgán társadalom széles rétegeinek bevonásával. “Arra törekszünk, hogy a lakosság legszélesebb rétegeit bevonjuk, tehetséges embereket, akik nem a tálibok tagjai” – közölte a minisztérium szóvivője.

Arra reagálva, hogy a tálibok kormánya gyakorlatilag csak a pastu népcsoport képviselőiből áll, kijelentette, hogy számukra a kormánytagok képességei, nem pedig etnikai hovatartozása bírt jelentőséggel.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség Valentyina Matvijenkóra, az orosz parlament felsőházának elnökére hivatkozva közölte, hogy Moszkva nagyköveti szinten fogja képviseltetni magát a tálibok ügyvivő kormányának beiktatási ceremóniáján, miután a nemzetközi közösség nagy része óvatossággal, illetve aggodalommal fogadta a radikálisok kabinetjének megalakulását.

A nap folyamán Asraf Gáni volt elnök nyilvánosan bocsánatot kért az afgánoktól, amiért elmenekült az országból, amikor a tálibok már Kabul közelében jártak. Twitter-oldalán azzal próbálta menteni magát, hogy nem volt más választása.

Mint írta, biztonsági tanácsadói azt mondták neki, hogy jelenléte a fővárosban utcai harcokat provokált volna ki a fővárosban, ahol utoljára az 1990-es évek polgárháborújában fordult elő ilyesmi.

Úgy fogalmazott, hogy ez volt élete legnehezebb döntése, de a további vérontás elkerülése érdekében elengedhetetlen volt távozása Kabulból.

Az Egyesült Arab Emírségekbe menekült elnök írt arról is, hogy elődeihez hasonlóan neki sem sikerült békét és felvirágzást hoznia a háború dúlta országnak. “Mélységesen sajnálom, hogy elnökségem fejezete elődeiméhez hasonló tragédiával végződött” – tette hozzá.

Gáni egyben tagadta azokat az értesüléseket, miszerint több millió dollárt vitt magával az országból. Közölte, hogy kész független vizsgálat lefolytatására is, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. Zahír Aghbár tádzsikisztáni afgán nagykövet vádolta meg Gánit, hogy 169 millió dollárt lopott az államkasszából és az összeggel menekült külföldre.

Gánit heves bírálatok érték, amiért sorsára hagyta Afganisztánt, biztosítva ezzel a tálibok hatalomra kerülését.

Egyébként Zahír Aghbár szerdán dusanbei sajtótájékoztatóján azt állította, hogy Ahmad Maszúd, a pandzsíri ellenállás vezetője, illetve Amrulla Száleh volt afgán alelnök nem menekült el Afganisztánból, és csapataik továbbra is harcolnak a tálibok ellen. Kijelentette, hogy rendszeres kapcsolatot tart fenn Szálehhel.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑