Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztán hazarendelte nagykövetét és diplomatáit Pakisztánból

Afganisztán hazarendelte Pakisztánból nagykövetét és több diplomatáját, miután elrabolták a nagykövet lányát – közölte szombaton az afgán külügyminisztérium.

Ismeretlen támadók pénteken rabolták el a Pakisztánba akkreditált afganisztáni nagykövet lányát, több órán át fogva tartották és bántalmazták. A pakisztáni hatóságok közölték, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

“Az afgán kormány hazarendelte nagykövetét és magas rangú diplomatáit Kabulból, amíg el nem hárítják a biztosági kockázatokat, beleértve az elkövetők őrizetbe vételét és megbüntetését” – közölte az afgán külügyminisztérium.
A pakisztáni külügyi tárca közleményében sajnálatosnak nevezte a döntést, és reményét fejezte ki, hogy az afgán kormány visszavonja a döntését.

“A külügyminiszter találkozott ma (vasárnap) Afganisztán nagykövetével, tájékoztatta őt a kormány által az üggyel kapcsolatban hozott intézkedésekről, és biztosította őt a teljes együttműködésről” – áll a közleményben.

Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök elsődleges fontosságúnak nevezte az ügyet, és közölte, hogy 48 órán belül rács mögött kívánja látni az elkövetőket – mondta szombaton a belügyminiszter.

Az egymással szomszédos Pakisztán és Afganisztán kapcsolata hosszú ideje fagyos. Kabul azzal vádolja Pakisztánt, hogy menedéket biztosít a kabuli kormány megdöntéséért harcoló tálib lázadóknak, míg Iszlámábád vádjai szerint az afgán vezetés lehetővé teszi szélsőségeseknek, hogy a területéről kiindulva kövessenek el támadásokat Pakisztánban. A felek kölcsönösen tagadják egymás vádjait.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑