Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Afganisztán nem engedi vissza a kitoloncoltakat, mert megfertőződhettek

2020. 03. 21.

Egyelőre Svédország, Dánia, Finnország és az Egyesült Királyság állította le a deportálásokat. A Deutsche Welle úgy tudja, Németország is erre készül. Így, egyelőre akár több száz afgán bűnöző is megmenekülhet attól, hogy visszaküldjék Kabulba.

Afganisztán kijelentette, hogy egyelőre nem fogadja vissza a Svédországból deportált afgánokat és ugyanezt kéri az összes többi európai országtól is. Az “egyelőre” a szállítások felfüggesztését jelenti, bizonytalan ideig. Arra hivatkoztak, hogy ezzel is küzdenek a koronavírus elterjedése ellen – adta hírül a svéd Fria Tider alapján a Voiceofeurope. Kabul állítása szerint jelenleg több mint 10 000 afgán tér vissza naponta Iránból, ahol a koronavírus kitörése nagyon súlyos volt és az afgánok nem rendelkeznek elég erőforrással az Európából visszatérő – esetleg koronavírussal fertőzött állampolgáraik – visszafogadására. Nyilván óvatosságról lehet szó, mert a Worldometers szerint e pillanatban mindössze 24 fertőzött van Afganisztánban, halott nincs és egy valaki meggyógyult.

A svéd rendőrség bejelentette, hogy a kérésnek megfelelően befejezik az afgánok visszatoloncolását és különben is az egyre nehezebb, mert a rendelkezésre álló nemzetközi repülőjáratok száma gyorsan csökken. Ettől függetlenül folytatják a tárgyalásokat. Dánia, Finnország és az Egyesült Királyság szintén leállította az Afganisztánba irányuló deportálásokat.

Németország még nem tett ilyen bejelentést, de a Deutsche Welle jelentése szerint szintén megállíthatja a járatait. Az országban jelenleg több mint 24 300 afgán állampolgár tartózkodik jogcím nélkül, akiknek már elutasították a menedékjog iránti kérelmét.

Legutóbb éppen az elmúlt héten küldtek vissza egy német repülővel 39 afgán férfit Kabulba, akik közül 22-őt bűncselekmény miatt ítéltek el Németországban. A gyakorlat szerint minden országból elsősorban az elítélteket küldték eddig vissza. A férfiak kilenc különböző német tartományból származtak.

Az Epochtimes éppen egy éve foglalta össze a kitoloncolt németországi afgánok akkori helyzetét. Azt írták, hogy 2018 végén és 2019 elején, 22 járattal 533 afgánt küldtek vissza hazájába. A gépek bérbeadása 5,5 millió euróba került és összesen 1470 személy vigyázott rájuk hazáig.

V4NA, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑