Cadmus

Afganisztánba látogatott az amerikai külügyminiszter

Előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok, majd a nemzetközi koalíció többi tagja is bejelentette, hogy szeptember 11-ig kivonja csapatait az országból.

Az amerikai diplomácia vezetője többek között Asraf Gáni afgán elnökkel és Abdulla Abdullával, a nemzeti megbékélési tanács vezetőjével találkozott a fővárosban.

“Az oka annak, hogy ilyen röviddel az előző esti elnöki beszédet követően itt vagyok, hogy jelenlétünkkel demonstráljuk az Afganisztán melletti tartós elkötelezettségünket” – mondta Blinken.

“A partnerség megváltozik, de maga a partnerség tartós lesz” – fogalmazott.
A külügyminiszter utalt Joe Biden elnök azzal kapcsolatos szavaira, hogy Washington diplomáciai és pénzügyi támogatást fog nyújtani Kabulnak, illetve továbbra is segíteni fogja a békemegállapodás megkötését az iszlamista tálib lázadókkal.

Gáni kiemelte, hogy tiszteletben tartják a döntést, és ahhoz igazítják a kormány prioritásait, valamint háláját fejezte ki az amerikai erőknek.

Közleményében Abdulla leszögezte: “Ez nem jelenti a két ország közötti kapcsolatok és együttműködés végét. Ennek újabb fejezete kezdődik, s folytatni fogjuk a közös munkát számos területen.”

A tálibok eközben ismét felszólítottak a külföldi erők “azonnali” kivonására, a tavaly februári egyezmény megsértésével vádolva az amerikai kormányt.

Emellett aláhúzták, hogy “soha semmilyen körülmények között nem adják fel” azon céljukat, hogy “tisztán iszlám rendszert” hozzanak létre a dél-ázsiai országban.

Antony Blinken Brüsszelből érkezett Kabulba, ahol szerdán Lloyd Austin védelmi miniszterrel tájékoztatták a NATO-t az amerikai kormány lépéséről.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑