Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztánban az összeomlás szélén állnak az alapvető szolgáltatások

2021. 09. 07.

Afganisztánban az összeomlás szélére kerültek az alapvető szolgáltatások, és fogyóban vannak a segélyek – figyelmeztetett az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) kedden. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) pedig arról számolt be, hogy a külföldi országok a tálib hatalomátvétel utáni kaotikus helyzetben több száz afgán gyereket kísérő nélkül menekítettek ki az országból.

Az OCHA szóvivője, Jens Laerke sajtótájékoztatóján elmondta: afgánok milliói szorulnak élelemsegélyre és egészségügyi ellátásra. Laerke arra kérte a donorországokat, hogy adományozzanak gyorsan és bőkezűen.
Szeptember 13-án adományozó konferenciát tartanak Genfben annak érdekében, hogy gyorsan növelni lehessen az afganisztáni humanitárius műveletek folytatásához szükséges forrásokat.

Az OCHA kedden 193 millió dollárral emelte azt az összeget, amelyre becslései szerint szüksége van ahhoz, hogy az év végéig fedezni tudja az afganisztáni rászorulók szükségleteit. Az ENSZ szerint mintegy 11 millió embernek van szüksége élelemre, további 3,4 milliónak pedig alapvető egészségügyi ellátásra. A világszervezet ehhez összesen 606 millió dollárt kért a nemzetközi közösségtől. Az OCHA azzal indokolta a növekedést, hogy a tálibok hatalomátvétele miatt újabb igények merültek fel.

Idén több mint félmillióval nőtt a belső menekültek száma a tálibok offenzívája miatt, amelynek eredményeképpen a radikálisok augusztus 15-én harc nélkül bevették Afganisztán fővárosát, Kabult.

Az összeg fedezné az akut alultápláltságtól szenvedő több mint egymillió gyermek és nő szükségleteit, a higiénia javításához kapcsolódó projekteket, valamint a gyermekek és a szexuális erőszak áldozatainak védelmét.

Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője pénteken figyelmeztetett, hogy Afganisztánt azonnali humanitárius katasztrófa fenyegeti az elhúzódó konfliktus, a súlyos szárazság és a koronavírus-járvány miatt.

A világszervezet tavaly év végén 1,3 milliárd dollárt kért az afganisztáni helyzet kezelésére, de ennek mindössze a töredékét kapta meg.

Az ázsiai ország a tálibok hatalomátvételét megelőzően is erősen függött a külföldi segélyektől, amelyek költségvetésének 40 százalékát tették ki.

Henrietta Fore, az UNICEF főigazgatója szintén genfi sajtóértekezletén elmondta, hogy a tálib hatalomátvétel okozta kaotikus helyzetben sok gyerek szakadt el szüleitől Afganisztánban, és közülük több száz bejutott a kabuli repülőtérre, ahonnan különböző országok evakuáló repülőgépeiken elszállították őket. A mások között az Egyesült Államokba,

Németországba, Katarba került gyerekek közül mostanra mintegy háromszázról derült ki bizonyosan, hogy kísérő nélküli, és a UNICEF arra számít, hogy több ilyen is lesz. Nagyon fontos, hogy a kísérő nélküliként azonosított gyerekeket gyorsan azonosítsák, és biztonságban tartsák, amíg fel nem kutatják szüleiket, és el nem érik, hogy visszakerüljenek az ő gondjaikba. Az UNICEF segítséget nyújt minden országnak ebben – tette hozzá.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑