Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztánban befejeződött a fogolycsere, kezdődhetnek a béketárgyalások

Afganisztánban befejeződött a fogolycsere a kormány és a tálib felkelők között, és egy hivatalos delegáció már pénteken a katari fővárosba utazik a béketárgyalások megkezdésére – közölték csütörtökön Kabulban kormányzati és diplomáciai források.

A tájékoztatás szerint hét kivételével az összes foglyot elengedték. Az illetők szabadlábra helyezését a nemzetközi erők ellenezték, mivel velük szemben követtek el merényleteket. A források szerint azonban őket is elviszik Dohába, a béketárgyalások helyszínére, és ott helyezik őket felügyelet alá, amíg az ügyük meg nem oldódik. A csere lezárultát a tálib lázadók még nem erősítették meg.

A hadifoglyok kölcsönös elengedéséről még februárban állapodtak meg a felek. Ötezer tálib fogolyért ezer katonát és rendőrt cseréltek ki. A megállapodás végrehajtása azért késett közel fél évet, mert a kabuli kormány vissza akart tartani 400 különlegesen veszélyesnek minősített letartóztatottat. Ezt a szándékot a törzsi vezetők tanácsa nemrég felülbírálta, és az államfő ennek megfelelően aláírta az elengedésükről szóló rendeletet.

A hamarosan – nem tudni, hogy pontosan mikor – megkezdődő, történelmi jelentőségűnek tartott béketárgyalások célja a 19 éve tartó belháború lezárása, és ezzel párhuzamosan a külföldi erők kivonása az országból.

“A következő napokban reményeket keltően megindulnak az afgánok közötti tárgyalások. Ez igazán történelmi pillanat, de legyünk tudatában, hogy hosszú és kihívásokkal teli folyamat lesz” – mondta csütörtökön Deborah Lyons, az ENSZ afganisztáni megbízottja a Biztonsági Tanácsban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑