Afganisztánban halnak meg a legtöbben a terrormerényletekben

Egy szerdán bemutatott jelentés szerint tavaly Afganisztán megelőzte Irakot a terrorizmus miatti halálesetek számában, így a leghalálosabb országgá vált, ami a terrorizmust illeti.

A friss Global Terrorism Index szerint 2017-ben a világon történt, terrorizmussal összefüggő halálesetek egynegyede Afganisztánban fordult elő, főleg a táliboknak és az Iszlám Állam támadásainak köszönhetően. A jelentés szerint tavaly 1168 terrortámadás összesen 4653 halálos áldozattal járt, a támadások 77 százalékát tálibok követték el.

Bár globálisan még mindig az Iszlám Állam a leghalálosabb terrorszervezet, a terrorizmus világszerte a harmadik éve folyamatosan csökken – állítja az ausztráliai központú Institute for Economics and Peace agytröszt.

Afganisztánban folyik az USA történelmének leghosszabb háborúja: még mindig kb. 14 ezer amerikai katona állomásozik ott, pedig Donald Trump elnök már többször elmondta, hogy türelmetlen a katonai akciókat illetően. 2001 óta közel 2400 amerikai katona halt meg Afganisztánban.

NBC News, 444.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑