Afganisztánban két újabb körzetet vontak az ellenőrzésük alá a tálibok

Két újabb afganisztáni körzetet vontak ellenőrzésük alá kedden a tálib lázadók, akik harmadik napja foglalnak el körzeteket, hadi sikereket könyvelve el azóta, hogy a múlt hónap elején a nemzetközi koalíciós erők megkezdték a kivonulást az országból – közölték helyi illetékesek.

A délkelet-afganisztáni Gazni tartomány Jagato körzetében három napig tartó heves harcok után kellett távozniuk a körzet központjából a veszteségeket elkönyvelő kormányerőknek. Két helyi illetékes azt mondta, hogy a körzet stratégiai jelentősége abban rejlik, hogy egyfajta bejáratot jelent az ország központi területeire, megszerzésével a tálibok most könnyebben tudják támadni a szomszédos körzeteket. Harcok folynak két másik tartománybeli körzetért is, amelyek a közeljövőben ugyancsak eleshetnek.

A kormányerőknek emellett keddre virradóra távozniuk kellett az északi Farjáb tartománybeli Davlátábád körzet központjából is, amelyet harc nélkül adtak fel. A biztonsági erők tucatnál több fegyveresének a sorsa nem ismert, mert nem működik a távközlési rendszer. Davlatábádot három éven át ostromolták a tálibok, a kormányerők pedig csak légi úton kaphattak logisztikai utánpótlást, mert a lázadók minden oda vezető utat ellenőrzésük alatt tartottak.

Tálibok már harmadik napja könyvelnek el hadi sikereket: hétfőn napokig tartó harcok után foglaltak el egy másik farjábi körzetet, illetve még egyet a nyugati Ghor tartományban. Egy ENSZ-jelentés szerint a tálibok tavaly öt körzetet foglaltak el, de négyet közülük napokon belül visszafoglaltak a kormányerők.

Amióta az Egyesült Államok és más NATO-tagországok május 1-jén megkezdték katonáik kivonását az országból, legalább tíz körzet került a tálibok kezére. Kenneth McKenzie tábornok, az amerikai középső parancsnokság (Centcom) vezetője hétfőn azt mondta, hogy az amerikai katonák mintegy felét már kivonták.

Afganisztánnak 34 tartománya és mintegy négyszáz körzete van. A közigazgatási rendszerben a körzeti központok a tartományi székhelyek alatt vannak eggyel alacsonyabb szinten.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑