Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztánban le kell takarni a kirakatok próbababáinak a fejét

2023. 01. 16.

Afganisztán ruhaüzleteiben zsákok kerültek a próbababák fejére, a bábuk ugyanis a tálibok szerint az iszlám által tiltott emberábrázolás kategóriájába esnek – derül ki az AP hírügynökség hétfőn közzétett tudósításából, melyben kísértetiesnek nevezik a kirakatok látványát.

Jóllehet a radikálisok tavaly januárban még több helyen a próbababák fejének eltávolítását követelték az üzletek tulajdonosaitól, végül csak a fej letakarását rendelték el hivatalosan.

Az eladók a sajtónak azt mondták, a szabály – melynek betartását a vallásügyi minisztérium hivatalnokai rendszeresen ellenőrzik – “elcsúfította” a próbababákat és részben ennek tulajdonítják a forgalom visszaesését is.

Bár a 2021-es tálib hatalomátvétel óta Afganisztán humanitárius válság küszöbére sodródott, sok üzlettulajdonos úgy véli, a tehetősebbeknek sincs kedvük bemenni egy olyan üzletbe, amelynek a kirakatában sokszor fekete zacskóval letakart fejű próbababák díszelegnek.

Mindazonáltal sokan a puszta tényt, hogy a babákat megtartották, a tálibokkal szembeni apró ellenállásnak tartják és azzal érvelnek, hogy szerte az iszlám világban használnak próbababákat.

“Mindenki tudja, hogy nem bálványokról van szó, senki nem fog leborulni előttük” – magyarázta az egyik eladó.
Amelyik üzlettulajdonos megteheti, díszes kendőbe csavarja a fejeket, de sok arra járót ez sem tölt el megnyugvással.
“Amikor rájuk nézek, azt érzem, ők is csapdában vannak és elfog a félelem. – mondta a sajtónak egy magát csak Rahímának nevező nő – Mintha magamat látnám a kirakatban, egy minden jogától megfosztott afgán nőt”.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑