Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztánban rekordot döntött a fertőzöttek és halottak napi száma

Rekordot döntött csütörtökön Afganisztánban az egy nap alatt feljegyzett koronavírus-fertőzöttek és a fertőzés következtében életüket vesztők száma – derül ki az afgán egészségügyi minisztérium adataiból.

A tárca szerint az elmúlt nap során 2313 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 101 halálesetet regisztráltak, ezzel 3943-ra nőtt a fertőzés következtében életüket vesztők száma a közép-ázsiai országban.
A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legutóbbi adatai szerint Afganisztánban eddig valamivel több mint 93 ezer koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel.

A közép-ázsiai országban az elmúlt két hétben jelentősen megnőtt a napi esetek száma.
Feltételezések szerint a közép-ázsiai országban az esetszámok lényegesen nagyobbak, tekintve, hogy a hatóságok csak a kórházban bekövetkező haláleseteket jegyzik fel, sokan pedig, akiknél tünetek jelentkeznek, nem jutnak hozzá tesztekhez.

A becslések szerint 37 millió lakosú Afganisztán eddig 1,6 millió adag, koronavírus elleni védőoltást kapott Indiától, Kínától és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a védőoltások méltányos elosztására létrehozott, COVAX nevű program keretében.

Miközben a kórházi ágyak megtelnek, és hiány jelentkezik orvosi oxigénből, valamint az intenzív osztályokon található ágyakból, a kormány hozott bizonyos korlátozó intézkedéseket a járvány terjedése ellen, például bezárták az oktatási központokat és a házasságkötő termeket. A közép-ázsiai országban mindazonáltal kevesen viselnek maszkot közterületeken.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑