Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztánban több kabuli diplomáciai misszió tűzszünetre szólította fel a tálibokat

Azonnali tűzszünetre szólította fel az afganisztáni kormányellenes tálibokat tizenöt ország kabuli diplomáciai missziója, valamint a NATO és az Európai Unió képviselője hétfőn, nem sokkal az afgánközi béketárgyalások újabb fordulója után, egy nappal az íd al-adha iszlám ünnep előtt.

Az észak-atlanti szövetség, az EU, valamint a közleményt aláíró országok – az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Dél-Korea, Hollandia, Spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia – sürgették a tálibokat, hogy hagyjanak fel a harcokkal, és kötelezzék el magukat a válság politikai megoldása mellett, különös tekintettel a kedden tartandó ünnepre.

Jóllehet az utóbbi években a radikálisok az iszlám ünnepek idejére rendre tűzszünetet hirdettek, az idén nem tettek erről szóló bejelentést, dohai szóvivőjük, Mohamed Naím pedig cáfolta a sajtóban nemrég megjelent hírt is, amely szerint tűzszünetet ajánlottak fel abban az esetben, ha Kabul elengedi a bebörtönzött társaikat.
A katari fővárosban a hét végén tartották az afgánközi megbeszélések újabb fordulóját a kabuli kormány és a tálibok között.

“A felek megegyeztek a békefolyamat felgyorsításában, hogy mihamarabb igazságos és tartós megoldást találjanak az afganisztáni helyzetre” – szögezték le a radikálisok közleményben, amely azonban szintén nem tesz említést az íd al-adha idején hagyományossá vált tűzszünetről.

A kabuli kormányt képviselő küldöttség vezetője, Abdulla Abdulla, a nemzeti megbékélési tanács vezetője a Twitteren megerősítette, hogy megegyeztek a tárgyalások folytatásában, egyetértésre jutottak a civilek védelmében és a koronavírus elleni küzdelemben is.

Elemzők mindazonáltal felemlítik, hogy a hét végi egyeztetéseken a feleknek számos konkrét dologról kellett volna megállapodniuk, a tűzszünet mellett egy átmeneti kormány megalakításáról, a foglyok szabadon bocsátásáról és az alkotmányról is.

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a külföldi haderő kivonása. A szélsőséges tálibok azóta óriási területeket vontak az ellenőrzésük alá, és már a fővárost, Kabult fenyegetik.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑