Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztánban törölték a belföldi légijáratokat több tartományban

Afganisztánban hetek óta szünetelnek a belföldi légijáratok legalább öt tartományban a kormányerők és a radikális iszlamista tálibok között zajló kiélezett harcok miatt – erősítették meg vasárnap helyi tisztségviselők.

Badahsán, Farjáb, Hilmend, Kunduz és Uruzgán tartományok azok, amelyek jelenleg a tálibok heves ostroma alatt állnak.
“Képtelenség leszállni a repülőknek, mert a tálibok aknavetőkkel fogják lőni őket” – hangsúlyozta Ataulláh Afghán, a Hilmend tartományi tanács vezetője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Fazel Hak Mohammadi, a farjábi tanács egyik tagja pedig arról számolt be, hogy a helyi kormányzati tisztségviselők nem tudják elhagyni az északi tartomány székhelyét, Maimanát, mert felkelők ellenőrzik a várost övező körzeteket.

Az említett öt tartományon felül Kandahárban és Herátban is felfüggesztették rövid időre a légi járatokat. A heráti repülőtér vasárnap kezdte meg ismét működését háromnapi szünetet követet, amelyet a város nyugati határában zajló heves összecsapások miatt rendeltek el a hatóságok.

Szuliman Omar, a legnagyobb afgán magánlégitársaság, a Kam Air kereskedelmi igazgatója a dpa-nak elmondta, hogy a heráti repülőtér lezárása miatt a fővárosban, illetve a tartományi székhelyen ragadt emberek százait vitték vasárnap két járattal Kabulból Herátba, illetve vissza.

A nap folyamán azonban elrendelték a kandahári repülőtér lezárását, mert a tálibok rakétákkal találták el a felszállópályát. A polgári légiközlekedési hatóság közlése szerint a járatokat újraindítják a műszaki problémák elhárítását követően.

Az amerikai és a NATO vezette szövetséges haderő májusban megkezdett kivonulásával párhuzamosan a tálibok az utóbbi két hónapban nagyszabású hadműveleteket indítottak, és jelentős területeket foglaltak el a közép-ázsiai országban, ugyanakkor még nem került kezükre egyetlen tartományi főváros sem.

A biztonsági helyzetre tekintettel több ország is felszólította Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el az ország területét a leghamarabb elérhető kereskedelmi járatokkal.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑