Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztánból nem tapasztalnak nagyobb migrációs mozgásokat sem Pakisztán, sem Irán felé

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) eddig nem tapasztalt nagyobb migrációs mozgásokat sem Pakisztán, sem Irán felé a radikális iszlamista tálibok kezére került Afganisztánból – közölte pénteken Babar Baloch, az UNHCR szóvivője.

Baloch iszlámábádi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy még elemzik ennek okait. Mint mondta, a menekültválság nagy része az ország határain belül játszódik le. Mindazonáltal nehéz biztos információkhoz jutni a bizonytalan afganisztáni helyzet és a határokon kialakult állapotok miatt.

Baloch szerint hagyományosan sűrű szokott lenni a személy- és áruforgalom Afganisztán Iránnal, illetve Pakisztánnal közös határain. Hozzátette, hogy az afgánok továbbra is átkelhetnek a határokon, de be kell mutatniuk irataikat, illetve a célországba szóló vízumjaikat.

Az UNHCR szóvivője felhívta a figyelmet arra is, hogy komoly válság fenyegeti Afganisztánt a gazdasági és a humanitárius támogatások hiányában, ami fölött a nemzetközi közösség nem hunyhat szemet. Az ENSZ becslései szerint Afganisztán lakosságának csaknem fele, vagyis 18 millió ember szorul humanitárius segítségre a túléléshez. Az afgánok harmadának bizonytalan az élelmiszerellátása.

Az UNHCR egyébként a múlt héten közölte, hogy akár félmillió afgán is elmenekülhet az országból a válság elől a következő négy hónapban Pakisztánba és Közép-Ázsia más országaiba.

Adományozó konferenciát tart szeptemberben az ENSZ

Adományozó konferenciát hív össze szeptember 13-ra Antonió Guterres ENSZ-főtitkár Genfbe, ahol azt várja, hogy a tagországok növeljék az Afganisztánnak nyújtandó humanitárius segítséget – közölte a főtitkár szóvivője pénteken.

Stéphane Dujarric tuddatta, hogy a konferencia célja, hogy az életmentő humanitárius műveletek folytatásának érdekében gyorsan növelni lehessen az anyagi források mennyiségét.

“Afganisztán azonnali humanitárius katasztrófával néz szembe az elhúzódó konfliktus, a súlyos szárazság és a koronaírus-járvány miatt” – fogalmazott Dujarric.

Az ENSZ adatai szerint az afgánok mintegy fele, csaknem 20 millió ember szorul humanitárius segítségre, az öt évnél kisebb gyerekeknek pedig szintén mintegy fele éhezni fog az elkövetkező egy év folyamán.

A szóvivő tudatta, hogy az ENSZ humanitárius szállítmányai újra tudtak indulni az ország déli és északi része felé, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan még több járat indulhat. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) keretében 160 segélyszervezet kapott engedélyt, hogy folytassa humanitárius tevékenységét Afganisztánban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑