Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztáni tálib miniszterhelyettes: az oktatásnak megkülönböztetés nélkül, mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie

2022. 09. 28.

Az afganisztáni tálib vezetés külügyminiszter-helyettese kedden azt szorgalmazta, hogy a felső tagozatos osztályokat és a gimnáziumokat újra nyissák meg a lányok előtt, mivel az oktatásnak megkülönböztetés nélkül, mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie – jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió a hírportálján kedden.

“A nőknek is jár az oktatás, az iszlám nem tiltja a lányok oktatását” – mondta Ser Mohammad Abbász Sztanikzai a tálibok alkotta afgán kormány keddi kabuli ülésén.

Sztanikzai – aki a tálibok és az Egyesült Államok békekonferenciái során az afganisztáni delegációt vezette – a társadalom és a kormány együttműködését hangoztatta, mondván: “ne adjuk meg a lehetőséget másoknak, hogy szakadékot képezzenek a kormány és a nép között”. Hozzátette, hogy “ha technikai problémákról volna szó, akkor azokat meg kell oldani, mert az iskolákat újra meg kell nyitni a lányok előtt”.

Az iszlamista kormányzat az elmúlt napokban új oktatási minisztert nevezett ki, miután António Guterres ENSZ-főtitkár a nemzetközi szervezet múlt heti, a globális oktatás átalakításáról szóló csúcstalálkozón felszólította a tálibokat, hogy vonják vissza a lányok oktatáshoz való hozzáférését sújtó korlátozásokat.

Augusztusban volt egy éve, hogy a tálibok átvették a vezetést Afganisztánban, s számos területen súlyosan csorbították a nők jogait. A lányok azóta csak hatodik osztályig járhatnak iskolába, a felső tagozatból és a gimnáziumokból kitiltották őket. Az egyetemeket fél év zárva tartás után ez év elején ismét megnyitották a nők előtt, de továbbra is csak külön csoportokban vehetnek részt a felsőoktatásban.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑