Cadmus fordítás Cadmus

Afrika szarvánál húszmillió embert fenyeget az aszály

Több mint húszmillió embert fenyeget éhezés az aszály miatt Afrika Szarvánál, Nigériában, Jemenben és Dél-Szudánban. Szomáliában hatmillióan szorulnak humanitárius segítségre. Az országban tavaly november óta több mint hatszázezren menekültek el az aszály miatt és több mint egymillió gyermeket sújthat az éhezés idén.

Ez már a negyedik esős évszak Szomáliföldön, amikor alig esett az eső. Szomáliföld önálló államnak tartja magát saját rendőrséggel, politikai rendszerrel , de a nemzetközi közösség Szomália autonóm régiójaként kezeli. A területen évek óta súlyos aszály tombolt. A távolabbi mezőgazdasági területeken a háziállatok nyolcvan százaléka odalett. Koran Oszman, egy középkorú asszony is azt panaszolja, hogy kétszáz kecskéjéből mindössze húsz maradt.

Koran a Concern nevű civil szervezettől pénzt kap, amivel a helyi boltban vásárolhat. A projekt 172 családot támogat a környéken, és az EU Humanitárius Segélyszervezete finanszírozza. Koran és a többi kedvezményezett egy SIM-kártyát is kapott, erre utalta a pénzt a segélyszervezet. A tranzakcióra a bolt előtt kerül sor, mert csak itt van térerő. Néha.

A Concern 92 000 családot támogat Szomáliában az EU segítségével. Az euronews által meglátogatott falu lakói először kaptak segítséget azóta, hogy az aszály elkezdődött. A segélyezés hatékonyságát utólag monitorozzák.

– A fő probléma az, hogy a helyiek úgy érzik, csak keveseknek segítünk azok közül, akiket a probléma súlyosan érint – mondta az Euronewsnak a Concern szomáliai ágának vezetője, Mercy Gitau. Három átutalást terveztünk, vagyis a program júniusig tart. Természetesen tudjuk, hogy odáig semmi nem fog változni, hiszen a csapadékhelyzet nem javul, tehát ezek az emberek később is segítségre szorulnak majd.

Orientalista.hu – Euronews

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑